Home Nyheter Ester Martin Bergsmarks nya film tävlar i Rotterdam

Ester Martin Bergsmarks nya film tävlar i Rotterdam

0

Det är sällan som en svensk film antas i tävlingssektionen i filmfestivalen i Rotterdam, en av de större filmfestivalerna i Europa med över 40 år på nacken, som öppnar imorgon. Senast det skedde var med Jens Jonssons Ping-pongkingen 2008. Men nu är det dags igen: Ester Martin Bergsmarks nya film Nånting måste gå sönder tävlar om festivalens Tiger Award. Dessutom får Henrik Hellströms The Quiet Roar som visas utom tävlan världspremiär på festivalen.

 

Ester Martin Bergsmark, född 1982, långfilmsdebuterade med Maggie vaknar på balkongen (2008) men det var Pojktanten (2012) som var hans första helt egna film. Den filmen hade författaren Eli Levén i huvudrollen, och Levéns bok Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats ligger till grund för Bergsmarks nya långfilm Nånting måste gå sönder; manus har Bergsmark och Levén skrivit tillsammans. Det rör sig om en explosiv kärlekshistoria mellan två unga män som i flykten från vardagen och rädslan för att bli som andra träffar varandra. Filmen får sin världspremiär när den öppnar Göteborgs filmfestival på fredag.

 

Man tänker sitt-regissören Henrik Hellströms nya film The Quiet Roar, som liksom Nånting måste gå sönder var en del av Svenska Filminstitutets vårpresentation förra veckan, får sin världspremiär på Rotterdams filmfestival. Den handlar om en 68-årig kvinna som får en dödlig sjukdom och väljer att möta sin rädsla genom en ovanlig terapiform kombinerad med intag av en hallucinogen drog. I en drömsk men samtidigt realistisk upplevelse förflyttas hon genom sitt undermedvetna 40 år tillbaka i tiden, där hon konfronteras med sig själv, sina barn och sin före detta man.

 

Andra svenska filmer som visas i Rotterdam är Anna Odells Guldbaggebelönade Återträffen, Jane Magnusson och Hynek Pallas dokumentär Bergmans video samt kortfilmerna Me seal, baby av Joanna Rytel och 2011 12 30 av Leontine Arvidsson.

 

Filmfestivalen i Rotterdam pågår mellan 22 januari och 2 februari. Läs mer på festivalens hemsida: http://www.filmfestivalrotterdam.com/en/