Film i Väst satsar på Jussi Adler Olsens storsäljande deckare

0

 

Den skandinaviska deckarboomen fortsätter i bokform och på bio. Kvinnan i Rummet av Jussi Adler Olsen är just nu under inspelning.

Jussi Adler Olsens deckarserie om Avdelning Q med den oortodoxe och desillusionerade kriminalinspektören Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) har hittills sålt i sex miljoner exemplar. Riktigt bra har den gått i Danmark (1,25 miljoner ex) och Tyskland. I Sverige är fyra delar utgivna och Olsen fick svenska deckarpriset Glasnyckeln för Flaskpost P år 2010.

Det är meningen att det ska bli fyra filmer, där Kvinnan i Rummet (eller som den heter på danska Kvinden i buret) får premiär hösten 2013. Därefter kommer det en film om året om allt går i lås.
Manus har skrivits av Nikolaj Arcel, som bland annat skrev manus till dubbla Silverbjörnsvinnaren och Danmarks Oscarsbidrag A Royal Affair samt Män som hatar kvinnor.

Regissören Mikkel Nørgaard är på plats i ett novembersoligt och krispigt Delsjön, göteborgarnas stora rekreationsområde.  För svenska tittare är han mest känd som regissör av TV-serierna Borgen och Anna Pihl, men danskarna har skrattat åt över 60 avsnitt av Klovn (som han också gjort som långfilm) och belönat honom med publikens Robert (motsvarigheten till vår Guldbagge).

Vad är det som är så lockande med Avdelning Q?
– Det är ovanligt att deckare görs till film i Danmark, de har nästan alltid annars gjorts för TV. Sedan vill jag framhålla karaktärerna.  Carl Mørck är en intressant figur, en riktigt skarp hjärna som är satt på undantag för att han är svår att samarbeta med. Han får i uppdrag att leda Avdelning Q tillsammans med sin nye kollega Assad (Fares Fares) och kartlägga en rad ouppklarade fall. Samspelet dem emellan och hela historien är spännande, säger Mikkel Nørgaard.

Nikolaj Lie Kaas spelar Carl Mørck. Han är utbildad på Scenskolan i Danmark och har bland annat medverkat i Susanne Biers Älskar dig för evigt (2002) och Lars von Triers Idioterna (1998). Han har vunnit åtta Bodil och Robert, den danska motsvarigheten till Guldbaggen.
Fares Fares spelar Assad och är välkänd för en svensk publik genom Jalla! Jalla! (2000), Kops (2003), Snabba Cash (2010) och Snabba Cash II (2012). Han har också spelat mot Denzel Washington i Safe House och i Kathryn Biegelows thriller Zero Dark Dirty om jakten på Osama bin Laden.

Källa: Film i väst