Förlorad stumfilm återfunnen i Frankrike

0

Det franska filmarkivet vid CNC har återfunnit en kopia av Victor Sjöströms Judaspengar från 1915, som tidigare ansetts förlorad.

Det sensationella fyndet gjordes i oktober i år, och det rör sig om en schweizisk distributionskopia från tiden, med franska och tyska textskyltar. Den återfunna kopian är i det närmaste komplett, och mäter 755 meter att jämföra med den ursprungliga censurlängden 799 meter.

Judaspengar producerades av AB Svenska Biografteatern, och spelades in under sommaren 1915 och hade premiär i november samma år. Egil Eideoch John Ekman spelar huvudrollerna i detta drama om hur fattigdom och nöd får arbetslös att ange sin felaktigt mordanklagade vän.

Regissören för filmen, Victor Sjöström är tillsammans med Mauritz Stiller det stora namnet inom svensk stumfilm. De var båda verksamma inom teatern som regissörer och skådespelare när de 1912 engagerades till filmen av Svenska Biografteaterns chef Charles Magnusson. Under sina första fem år vid filmen regisserade Sjöström inte mindre än 30 filmer, varav den mest kända är mästerverket Ingeborg Holm (1913).

Om filmen skrev Svenska Dagbladet i sin recension ”Står på höjden av vad filmdramatiken kan bjuda och som under Victor Sjöströms konstnärligt genomtänkta regi kommer mästerverket mycket nära.”

— Det är en fantastiskt fynd som gjorts i Frankrike, med denna film får vi ytterligare en viktig pusselbit i Sjöströms karriär som bidrar till förståelsen av stumfilmens utveckling i Sverige. Judaspengar är inte bara ett oerhört starkt drama om fattigdom och vänners svek, utan visar också på Sjöströms enastående kvaliteter som regissör vad gäller bildkompositioner och personregi. Vi är väldigt glada över att kunna samarbeta med arkivet i Bois d’Arcy, säger Filminstitutets arkivchef Jon Wengström.

CNC och Svenska Filminstitutet kommer att samarbeta med att restaurera filmen under 2018, då även visningskopior av filmen kommer att framställas. Med detta fynd finns nu 16 av Sjöströms 42 svenska stumfilmer bevarade.

Källa: Svenska Filminstitutet