Inspelningsstart av LasseMajas detektivbyrå- Det första mysteriet

0

Idag startar inspelningen av barn- & ungdomsdeckaren LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ DET FÖRSTA MYSTERIET, den fjärde spelfilmen baserad på Martin Widmarks älskade böcker, med bland andra Johan Rheborg och Jonas Karlsson i rollerna, i regi av Josephine Bornebusch. Premiär på bio sommaren 2018.

Efter miljontals sålda böcker, en julkalender och fyra biofilmer vet nästintill varje barn i Sverige vilka deckarkompisarna Lasse och Maja är. Filmen LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ DET FÖRSTA MYSTERIET är en fristående berättelse skriven av manusförfattarna Henrik Engström och Mattias Grosin (Rebecka Martinsson).

Filmen är Josephines långfilmsdebut som regissör, hon har tidigare regisserat TV-serier (Rachel och Jossan), samt skrivit barn-/ungdomsböcker (Aja baja vita soffan, Född fenomenal). Filmen har rollbesatts via branschsidan www.filmcafe.se.

– Det känns oerhört roligt, spännande och nästan surrealistiskt att äntligen vara igång. Utan att sätta mig själv på höga hästar så kommer det här troligen att bli den första familjefilmen i svensk filmhistoria som kommer få nobelpriset, säger Josephine.

Rollen som Lasse spelas av Frank Dorsin (Bonusfamiljen) och Maja av Ester Vuori (Selmas saga). I övriga roller ser vi Johan Rheborg som vaktmästare (Solsidan, Morran & Tobias – Som en skänk från ovan), Jonas Karlsson som Engelskalärare (Beck, All Inclusive), Katrin Sundberg som rektor (Häxan Surtant), Tomas Norström som polischef (Pistvakt, alla tidigare LasseMajas Detektivbyrå-filmer) och Lotta Tejle som bibliotekarie (30 grader i februari, Barna Hedenhös uppfinner julen).

Synopsis

Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå – ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven? Och kommer LasseMajas detektivbyrå lyckas lösa sitt allra första mysterium?

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ DET FÖRSTA MYSTERIET produceras av Pontus Sjöman, Brain Academy för SF Studios i samproduktion med SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.

– Känner mig extremt förunnad att få vara del av denna fantastiska franchise. Att vi nu dessutom skall göra LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ DET FÖRSTA MYSTERIET med begåvade regidebuterande Josephine Bornebusch och svensk skådespelarelit blir startskottet av något väldigt speciellt, säger Pontus.

Filmen kommer spelas in på Irland med inspelningsstart den 12 september och planeras ha premiär sommaren 2018.