Home Nyheter Ny satsning på kort skräckfilm

Ny satsning på kort skräckfilm

0

Kortskräckisar börjar bli en internationell trend med koncept som Crypt TV:s ”One Minute Horror” och virala succéer som David F. Sandbergs Lights Out, snart gjord i långfilmsversion, producerad av James Wan. Med ”It’s Alive!” efterlyser Filminstitutet korta skräckfilmsprojekt som överraskar, tar genrefilmen framåt och inte minst skrämmer sina tittare.

– Vi vill bli skrämda, vi vill bli riktigt skrämda, och vi vill ha skräckfilmer som andas nutid, och framtid. Vi vet också att genrefilm traditionellt lockar fler manliga filmskapare, och vi vill därför påpeka att vi verkligen förväntar oss att även många kvinnliga regissörer söker, säger Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Filminstitutet gör It’s Alive ihop med Filmpool Nord, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Väst och Film i Skåne och satsningen riktar sig till såväl etablerade som nya filmskapare. Resultatet ska bli fem filmer på max fem minuter var. De fyra filmregionerna samproducerar varsin film, och det femte projektet kan komma ifrån övriga delar av landet. Filminstitutet ger produktionsstöd till samtliga fem filmer och även jämställdhet och breddad representation vägs in.

– De flesta vi har pratat med inom produktion, finansiering och visning av kortfilm är överens med oss om två saker: att det råder generell brist på intressant genrefilm samt att de vill se fler korta kortfilmer. Nu slår vi två flugor i en smäll, säger Andreas Fock.

Ansökningsslussen öppnar imorgon 30 oktober och deadline är 1 februari 2016. Vilka projekt som får stöd meddelas den 19 februari och preliminär premiär blir september 2016.

Mer information kring finansiering och ansökningar till ”It’s Alive” hittar du här:

www.filminstitutet.se/itsalive