Home Nyheter Johannes Nyholms nya film på Sundance filmfestival

Johannes Nyholms nya film på Sundance filmfestival

0
Johannes Nyholms nya film på Sundance filmfestival
Foto: Johannes Nyholm

Guldbaggebelönade Johannes Nyholms nya långfilm, Koko-di Koko-da får sin världspremiär på Sundance filmfestival. Även Henrik Georgssons dokumentärfilm Mannen som lekte med elden är med och tävlar på festivalen, som pågår mellan 24 januari och 4 februari 2019

Det blir andra gången som Johannes Nyholm beger sig till Park City i Utah, där Sundance filmfestival huserat sedan 1981.  Första gången han gästade festivalen var 2012 med kortfilmen Las Palmas (vars trailer nu har över 20 miljoner besök på Youtube). Denna gång tävlar Johannes Nyholms film i World Cinema Dramatic Competition.

– Sundance var min absoluta önskefestival för Koko-di Koko-da. Efter närmare åtta år av grävande i leran och kylan för mig och resten av teamet känns det som en värdig premiär, säger Johannes Nyholm.

Synopsis:
Ett par åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varitéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret, lurar dem djupare och djupare ner i en malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick.

Johannes Nyholms förra film, Jätten, som vann Guldbaggen för Bästa film på Guldbaggegalan 2017 visades på Torontos filmfestival och tävlade på San Sebastians filmfestival. Tre av hans kortfilmer: DockpojkenLas Palmasoch Drömmar från skogen tävlade alla tre i Director´s Fortnight i Cannes.

Koko-di, Koko-da är producerad av Johannes Nyholm och samproducerad av Maria Møller Christofferson, Beofilm i Danmark. Den har fått stöd av Filminstitutet får sin svenska premiär under 2019 och säljs utomlands av Stray Dogs.

Mannen som lekte med elden
Det blir internationell festivalpremiär för Henrik Georgssons Mannen som lekte med elden om författaren och journalisten Stieg Larsson. Filmen tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition.  Filmen hade svensk premiär 28 september och tidigare i höstas visades filmen med efterföljande debatt i Sveriges riksdag.

– Vår berättelse om Stieg Larssons kamp för ett öppet demokratiskt samhälle är högst relevant på ett internationellt plan, och det känns därför väldigt roligt att den nu kommer att visas på Sundance, säger filmens regissör Henrik Georgsson.

– Uttagningen till Sundance, som är en av världens viktigaste festivaler, är ett kvitto på att vi gjort en politiskt angelägen film, och blir ett fantastiskt avstamp för att nå en global publik, säger filmens producenter Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg.

Mannen som lekte med elden är producerad av Mattias Nohrborg och Fredrik Heinig, BR-F i samproduktion med TV4 Film i Väst, Nordsvensk filmunderhållning, Generalissimo, C Moore, Nordisk Film &TV-fond. Filmen har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Den distribueras i Sverige av SF Studios och säljs utomlands av The Match Factory.

Cold Case Hammarskjöld
Även den dansk-svenska Cold Case Hammarskjöld av Mads Brügger tävlar också i World Cinema Documentary Competition. Filmen skildrar omständigheterna kring flygkraschen som ändade Dag Hammarskjölds liv. Den har världspremiär och svensk producent är Andreas Rocksén, Laika Film & Television. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

Mer om Sundance filmfestival (grundad 1976) kan du läsa här: här>>

Källa: Pressmeddelande från Svenska Filminstitutet