Home Filmer på gång LasseMaja och Maj-Doris för produktionsstöd

LasseMaja och Maj-Doris för produktionsstöd

0

Josefine Bornebusch regidebuterar, dokumentär om Maj-Doris Rimpi, en ny och modig dokumentär av Maryam Ebrahimi och världens första seniorboende för HBTQ-personer. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd i oktober.

I dokumentären Maj-Doris berättar journalisten Li Skarin om Maj-Doris Rimpi som kommit att bli en levande legend inom samisk kultur. Hon bor numera ensam med sina renar på en gård i norraste Norrland och har haft en slitsam tid. Maj-Doris Rimpi spelade senast Elle Marja som vuxen i Amanda Kernells Sameblod (2017). Filmen om Maj-Doris Rimpi förväntas ha premiär under 2018.

Josefine Bornebusch regidebuterar med barnfilmen LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet. Filmen är ett äventyr som handlar om LasseMajas allra första detektivuppdrag. Ett spännande äventyr om fallet med försvinnandet av Hammarabis bok. Filmen produceras av SF Studios och kommer att få premiär sommaren 2018.

Sveriges modigaste dokumentärfilmare Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestain är tillbaka med den iransk-svenska dokumentären Stronger Than a Bullet. Filmen fick nyligen världspremiär på IDFA och handlar om manipulation och kontroll genom den iranska krigspropagandan. Maryam Ebrahimi som denna gång regisserar, har tidigare producerat Nima Sarvestanis dokumentärer Jag var värd 50 lamm (2011) och Frihet bakom galler (2012) som belönades med en Emmy för Bästa dokumentär. Hon har också producerat dokumentären Systrar bakom galler som gick upp på bio tidigare i år.

Barn är en norsk-svensk samproduktion om 13-åriga Lykke som råkar ta livet av Jamie, sonen till en välkänd FRP-politiker. Filmen följer efterspelet till olyckan och utforskar vad det innebär att ha och vara barn i Norge idag. Filmen är producerad av Erik Hemmendorff och Plattform Produktion.

I dokumentären Leva.Älska besöker Mette Aakerholm Gardell världens första seniorboende för HBTQ-personer, som startade 2014. Det är en film om att ha levt ett helt liv med drömmar och begär under förtryck. Filmen produceras av Stina Gardell och har premiär våren 2018.

Bland kortfilmerna som fått produktionsstöd hittar vi bland annat den satiriska komedin En bra vecka för demokratin som är en skarp skildring av Sveriges största politiska mediehändelse: Almeldalsveckan. Cecilia Björk har regisserat och producenter är Axel Danielson och Maximilien van Aertryck som tillsammans regisserade den internationellt uppmärksammade kortfilmen Hopptornet (2016).

Här är listan på alla filmer som fått produktionsstöd i oktober 2017.

Källa: Svenska Filminstitutet