Maria Bonnevie till Un Certain Regard-juryn

0

Den svensk-norska aktrisen Maria Bonnevie har valts ut till Un Certain Regard-juryn på filmfestivalen i Cannes, som börjar på onsdag.

 

Maria Bonnevie har nyligen avslutat inspelningen av Susanne Biers nya film En chance til i vilken hon bland andra spelar mot Nicholaj Coster-Waldau och Ulrich Thomsen.

 

Två gånger har Maria Bonnevie haft roller i filmer som valts ut att tävla i Cannes. Senast i den ryska Förvisningen av Andrej Zvjagincev som tävlade om en Guldpalm. Några år tidigare kom Maria Bonnevie till Cannes med Reconstruction av Christoffer Boe, som belönades med en Camera d’Or.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag tror det är bortåt 20 filmer jag ska se, och så ska det förstås bli trevligt att få lära känna de andra juryn. Att få komma tillbaka till Cannes filmfestival en tredje gång är en stor ära, säger Maria Bonnevie.

 

Maria Bonnevie är född i Västerås och filmdebuterade 1991 med Den vite vikingen. Sedan dess har hon gjort drygt 25 filmer i och utanför Norden och vunnit flera priser. Just nu spelar in Maria Bonnevie in den danska filmen Skammerens datter (The Shamer’s Daughter) i regi av Kenneth Kaninz och med bland andra Jakob Oftebro och Stina Ekblad i rollistan.

 

Senast en svensk satt i Un Certain Regard-juryn var 2010 (Helena Lindblad) och dessförinnan 2003 (Jannike Åhlund).