Mentorsprogram för kvinnliga regissörer

0

Idag på Göteborgs filmfestival presenterades Moviement – Svenska Filminstitutets nya mentorsprogram för kvinnliga regissörer. Under Filminstitutets dag, som just nu pågår, hölls också ett seminarium om vad det nya Filmavtalet kommer att innebära i praktiken.

I Moviement deltar tio kvinnliga regissörer i början av karriären och fem mentorer som kommer att mötas i samtal och få genus- och ledarskapsutbildning. Mentorerna är Helena BergströmElla LemhagenKathrine WindfeldTova MagnussonElla Lemhagen och Lisa Ohlin. Moviement är mer än ett klassiskt mentorsprogram och syftar till såväl individuell utveckling, ömsesidigt lärande som strukturell förändring av filmbranschen. Parallellt med regissörernas samtal hålls möten där makthavare i filmbranschen utmanas av de insikter som programträffarna genererar.

  Jag ser jättemycket fram emot det här. Som regissör kan man känna sig väldigt ensam, så det blir skönt för oss alla att få träffas och dela med sig av erfarenheter, säger Helena Bergström, en av de fem etablerade regissörerna i satsningen.

  Jag hoppas förstås att jag ska kunna dela med mig av mina erfarenheter och peppa andra att fortsätta jobba. Dessutom kan projektet i sig initiera en dialog, även utanför gruppen av deltagare, säger Ella Lemhagen.

  Moviement är precis en sådan konkret åtgärd som krävs för att det ska hända någonting på jämställdhetsfronten i filmbranschen och jag är övertygad om att det kommer ge upphov till många intressanta samtal, både på ett personligt plan för deltagarna och för branschen i stort, säger Anna Serner, VD på Filminstitutet.

Resultaten från Moviement kommer att diskuteras vid publika samtal i Filmrummet under året. Slutresultatet redovisas på Göteborgs filmfestival 2014.

För mer information och ansökningsblankett: www.sfi.se/moviement