Home Nyheter Mikael Marcimains Gentlemen får världspremiär i Toronto

Mikael Marcimains Gentlemen får världspremiär i Toronto

0

Idag offentliggörs att Mikael Marcimains nya långfilm Gentlemen, baserad på Klas Östergrens kritikerhyllade och bästsäljande roman, får världspremiär vid den internationella filmfestivalen i Toronto. Filmen deltar i sektionen Special Presentations. Det innebär att Sverige i år representeras av hela tre långfilmer – och två kortfilmer – på den prestigefyllda festivalen.

 

– Det ska bli ett sant nöje att premiärvisa Gentlemen i Toronto, det är andra gången som jag får äran att delta i festivalen, säger filmens regissör Mikael Marcimain.

 

Mikael Marcimain vann 2012 Fipresci Discovery Award för bästa debutlångfilm vid filmfestivalen i Toronto med filmen Call Girl. Marcimain har tidigare gjort de prisbelönade tv-serierna Upp till kamp och Lasermannen.

 

Gentlemen är en storfilm efter Klas Östergrens roman om excentrikern Henry Morgans osannolika liv.  En virvlande och böljande berättelse, fylld av vapenhandel, människosmuggling, kärlek, Görings gamla säng och en begraven guldskatt. Östergren har själv skrivit filmmanus, och i huvudrollerna ser vi David Dencik, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason. Filmen har Sverigepremiär 5 december.

 

Gentlemen är producerad av B-Reel, Fredrik Heinig (Palme, Darling, Hotell), Johannes Åhlund (Ond tro) och Mattias Nohrborg (Palme, Om jag vänder mig om, Foodies) med stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Lars G Lindström, Norsk Filminstitutt och Nordisk Film & TV Fond, i samproduktion med Sveriges Television, AB Svensk Filmindustri, Film i Skåne, Film i Väst, 4 1/2 Film, Reel Ventures, och i samarbete med Chimney och Wild Bunch. Skandinavisk distribution: AB Svensk Filmindustri. Internationell försäljning: Wild Bunch (Paris).

 

För första gången visar Torontos filmfestival i år också internationella kortfilmer. Av 36 kortfilmer från hela världen har två svenska filmer antagits: den animerade dokumentärfilmen German Shepherd av Nils Bergendahl och dramakomedin Knuffen av My Sandström. Båda filmerna har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Andra Lasmanis respektive Andreas Fock. Som tidigare meddelats ska även Ruben Östlunds Turist och Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron visas på festivalen.

 

Toronto International Film Festival är Nordamerikas största filmfestival och rankas som en av de mest betydelsefulla i världen. Festivalen pågår mellan den 4-14 september: www.tiff.net/thefestival