Home Nyheter Motherland vinner pris!

Motherland vinner pris!

0
Motherland vinner pris!
Alexander Mihalkovich och Hanna Badziaka tar emot priset i Köpenhamn. Pressbild från Svenska Filminstitutet: Mario Adamson

Den svenska dokumentären Motherland vann i helgen huvudpriset Dox:Award på den prestigefyllda dokumentärfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn. Filmen är regisserad av Alexander Mihalkovich och Hanna Badziaka och skildrar pennalism och korruption inom den belarusiska armén.

Belarus 2019. Efter beskedet att hennes son begått ”självmord” under militärtjänstgöringen bestämmer sig Svetlana för att ta reda på sanningen och ställa de ansvariga till svars, och försöka få ett slut på den utbredda pennalismen och korruptionen inom den belarusiska armén. Samtidigt blir Nikita inkallad för att göra sin militärtjänstgöring vid samma regemente som Svetlanas son mördats och snart, i samband med protesterna mot resultatet av presidentvalet i Belarus 2020, tvingas han själv att bli del av det våldsmaskineri som han och hans vänner på andra sidan barrikaderna alltid försökt ignorera.  

– Efter mer än fyra års hårt arbete med filmen som påverkats djupt av en global pandemi, ett brutalt nedslaget folkuppror i Belarus och slutligen en fullskalig invasion av Ukraina, är vi alla i teamet väldigt glada och stolta över det erkännande vi fått genom vinsten på CPH:DOX. Vi hoppas att detta ska bidra till att fler personer världen över ska se denna viktiga och aktuella film, och att denna premiär också ska bli startpunkten för en läkandeprocess för dels regissörerna Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich, men också alla medverkande som idag lever i exil runt om i Europa, säger filmens producent Mario Adamson.

Motherland är producerad av Mario Adamson och Ashley J. Smith / Sisyfos Film Production med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.

Filmen distribueras av Lucky Dogs med planerad svensk biopremiär våren 2024.

Källa: Svenska Filminstitutet