Nio svenska filmer på CPH:DOX

0

I dag släpps programmet till CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmsfestivaler. Hela nio svenska filmer deltar varav sex stycken tävlar. Två av filmerna, Flotten av Marcus Lindeen och Händelser i Ydre av Per Bifrost, Malla Grapengiesser och Alexander Rynéus, har världspremiär på festivalen i huvudtävlan DOX:AWARD.

Flotten är dokumentären om antropologen Santiago Genovés sociala experiment från 1973 då han sjösatte en flotte att driva från Kanarieöarna till Mexiko med fem kvinnor och sex män ombord. I filmen återförenas sju av deltagarna i projektet i en filmstudio, där de ombord på en exakt reproduktion av flotten, får mötas för första gången på 43 år. Deras minnen från resan varvas med unikt arkivmaterial och berättar historien om ett av de märkligaste gruppexperimenten genom tiderna.

Filmen, som får sin världspremiär på festivalen, är regisserad av Marcus Lindeen. Reproduktionen av flotten som ställdes ut på Centre Pompidou 2017 kommer också att ställas ut på Charlottenborg under CPH:DOX.

Marcus Lindeen debuterade med Ångrarna, som bland annat belönades med en Guldbagge för Bästa dokumentär 2011. Producent är Erik Gandini på Fasad. Filmen har fått stöd av dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning på Filminstitutet.

Även Händelser i Ydre får sin världspremiär i huvudtävlan på CPH:DOX. Filmen följer invånarna i kommunen Ydre som kämpar med invånarantalet och utgör en märklig sverigeskildring som utspelar sig mellan myt och verklighet. Regissörerna Per Bifrost, Malla Grapengiesser och Alexander Rynéus har tidigare samarbetat på dokumentärerna Autonomous (2014) och Malmberget (2013). Filmen har fått stöd av dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning på Filminstitutet och har svensk biopremiär 13 april med distribution av Folkets Bio.

I NORDIC:DOX AWARD tävlar En bra vecka för demokratin av Cecilia Björk, producent är Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck på Plattform Produktion, Maj Doris av Jon Blåhed, producent är Göran Hedemalm på Massa Media och One Table Two Elephants av Jacob von Heland och Henrik Ernstson.

I NEW:VISION AWARD tävlar kortfilmen Cops are Actors av Tova Mozard.

Dessutom visas Guldbaggebelönade Silvana – väck mig när ni vaknat av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, IDFA-belönade The Deminer av Hogir Hirori och JUCK av Olivia Kastebring och medregissörer Julia Gumpert och Ulrika Bandeira, som just nu är aktuell på filmfestivalen i Berlin där den tävlar i ungdomssektionen Generation 14Plus.

 

CPH:DOX äger rum 15-25 mars. Läs mer om festivalen här.