Home Nyheter Nu börjar rättegången mot Swefilmer

Nu börjar rättegången mot Swefilmer

0

Två män står de inför rätta misstänka för brott mot upphovsrättslagen. De misstänks ha tjänat 14 miljoner på piratstreamingsajten Swefilmer.

Swefilmer dök upp första gången i februari 2011 och har under åren erbjudit svensktextade filmer och tv-serier. 2015 tog det stopp och idag börjar huvudförhandlingarna i ett ärende där piratstreamingsajten Swefilmer står i fokus. Ett fall som är intressant då verksamheten haft en organiserad kommersiella natur, men även för att något liknande aldrig tidigare har varit en fråga för svenska domstolar.

– Kortfattat handlar det om Swefilmer ska ha använts för att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material utan rättighetsinnehavarnas tillstånd. Jag menar att de båda åtalade har administrerat och drivit sajten, tillsammans med andra, säger åklagaren Anna Ginner.

– Swefilmer är ett typiskt exempel på hur piratdelning se ut i dag: helt kommersiell, välorganiserat och man lägger ner stora insatser på att dölja sig. Det gäller framför allt huvudmannen, säger Rättighetsalliansens Henrik Pontén.

Förundersökningen har visat hur administratörerna av sajten har drivit en mycket omfattande verksamhet och dragit in stora belopp från olika annonsbolag. De ska enligt Anna Ginner inte ha varit ensamma, men det är de två som har gått att identifierats bland annat med hjälp av ip-adresser.

Det är framför allt en av männen som misstänks för att varit drivande bakom den finansiella delen av sajten. Han är också den nu 26-årige man i som greps i Tyskland och under en tid satt häktad i väntan på rättegång. 26-åringen ska ha varit den person som ansvarat för reklamannonsering och hanterat betalningarna. Det styrks enligt åtalet bland annat av kontoutdrag från mannens Paypal-konto. Han är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Källa: IDG