Home Filmer på gång Nu har inspelningen av det svenska rymdäventyret ALONE IN SPACE startat

Nu har inspelningen av det svenska rymdäventyret ALONE IN SPACE startat

0

Den 3 juli startade inspelningen av rymdäventyret ”Alone in Space” i regi av Ted Kjellsson efter manus av Henrik Ståhl och Ted Kjellsson. Filmen är baserad på pjäsen ”Vial”, skriven av Henrik Ståhl.

”Alone in Space” är en äventyrlig, varm och rolig historia som inte duckar för de stora frågorna om liv och död – ett episkt rymdäventyr, om två syskon som utmanar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording.

Inspelningen sker i Filmpool Nords nya studio i Sävast utanför Boden. Som en homage till storfilmer som ”Star Wars”, ”Alien” och ”Blade Runner” byggs modeller av rymdskeppen som filmas mot green screen för att tillsammans med digitala specialeffekter skapa rätt retrokänsla.

Rymdskeppet i filmen är konstruerat för att evakuera 5000 människor till exoplaneten Vial. De digitala effekterna bidrar även till att få fram känslan av det enorma skeppet i ett oändligt universum. Man kommer också att simulera tyngdlöshet till vissa scener.

Filmer som utspelar sig i rymden är inget som direkt har präglat svensk film, men enligt Filmpool Nords VD Susann Jonsson fanns det inga tveksamheter när idén presenterades.

– Det var nästan som julafton. En film med ett gigantiskt rymdskepp var perfekt som första film för vår nya studio. Projektet kommer att testa precis allt som finns här inne, säger Susann Jonsson.

I rollerna ser vi Ella Rae Rappaport som ”Gladys”, Dante Fleischanderl som ”Keaton” och i rollen som ”Vojajer” ser vi Henrik Ståhl. Rollen som mamman spelas av Aliette Opheim.

– Under hela min karriär har jag försökt hitta en sci-fi-idé som griper tag i mig, och som är både rolig och spännande. Jag hade nästan gett upp hoppet när jag en dag såg pjäsen ”Vial” av Henrik Ståhl. Där och då visste jag att det skulle gå att göra cool och rolig, men samtidigt tänkvärd och viktig, rymdfilm på svenska. Jag vill göra ett filmäventyr som vi inte har sett tidigare; en färgglad, vacker, fartfylld, drömsk och känslig film som förtrollar, säger regissören Ted Kjellsson.

Producerar gör Sonja Hermele, Anna Knochenhauer och Stefan Baron för Nice Drama AB. Samproducenter är Filmpool Nord, Chimney, Dagsljus och Ljudbang, samt med stöd från Svenska Filminstitutet – konsulent Magdalena Jangard, Film i Västerbotten, Media Creative Europe och Kulturbryggan.

Alone in Space är en tidlös historia som slår an hos alla åldrar och som får oss att tänka större. En storslagen äventyrsfilm som hyllar den svenska berättartraditionen, säger producenterna Sonja Hermele, Anna Knochenhauer och Stefan Baron.

– Precis som med modellskeppen så kommer vi att bygga upp en stor del av rymdskeppets interiör i studion på riktigt istället för att jobba mot greenscreen. Det är verkligen ett fantastiskt sätt att jobba på för mig som scenograf,  berättar Christian Olander.

VFX Supervisor är Fredrik Nord. Han har en diger meritlista av svenska och internationella långfilmer och har bland annat gjort de digitala specialeffekterna i ”Her”, ”Tinker Taylor Soldier Spy”, ”Låt den rätte komma in” och han Guldbaggebelönades för sina insatser i ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”.

Nice Drama har bl.a. producerat den Oscarsnominerade publiksuccén ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och TV-serien ”Midnattssol” och ”Tjockare än vatten”. I sommar har ”Superswede – en film om Ronnie Peterson” premiär på biograferna och under hösten kommer också TV-serien ”Hassel”. Nice Drama är en del av Nice Entertainment Group och ägs av Modern Times Group.

ALONE IN SPACE distribueras av Nordisk Film och har biopremiär hösten 2018.