Ny biosajt presenterar alternativ till SF

0

Nu ska det bli enklare att hitta filmutbudet utanför jätten SF:s domäner.

Biografcentralen tycker att det saknas en plats på nätet där publiken kan hitta utbudet på landets alla föreningsdrivna, kommunala, mindre privata och enskilda biokedjor, men vill nu ändra på det. En ny biosajt med gemensamt biljettbokningssystem ska samla Sveriges föreningsdrivna, kommunala och privata småbiografer.

Fokus för sajten är de 333 biografer – kvalitetsfilmsbiografer, förortsbiografer och biografer på mellanstora och mindre orter – samt omkring 150 filmfestivaler och filmstudios, som idag inte syns samlat. För publiken är det idag svårt att hitta till deras utbud utan att leta upp olika sajter och ofta går det inte att köpa biljetterna på nätet eller i mobilen.

–  Målet med projektet är att erbjuda biopubliken en enkel och inspirerande ingång till filmer och andra arrangemang som idag sker på biografer och på filmfestivaler. Vi vill kort sagt att ännu fler ska hitta till all fantastisk film som visas. En vanlig kommentar vi fått från biografer, distributörer och publik när vi utvecklat projektet är ”Varför har inte detta gjorts tidigare?”säger Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen.

Satsningen har blivit möjlig sedan Postkodlotteriets kulturstiftelse skjutit till 4,5 miljoner kronor i stöd.

– Tack vare Biografcentralens initiativ kommer den svenska biopubliken ha möjlighet att på ett enkelt och lustfyllt sätt upptäcka över 300 biografer runt om i landet och ta del av det stora utbud av kvalitetsfilm som de erbjuder. Vi är stolta över att stödja det initiativet, säger Angelica Månsson-Gerde, General Manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Projektet pågår under två år.