Ny film av Bergmans manus

0

För första gången sedan Ingmar Bergman gick bort 2007 har en ny film efter hans manus premiär. Det rör sig om den franska tv-filmen Une histoire d’âme som bygger på Bergmans En själslig angelägenhet.

Viktoria nystar bland trådarna till sitt liv. Men vem är hon? Var är hon? De där personerna hon samtalar med och som vi aldrig får se – finns de över huvud taget?
Monologen En själslig angelägenhet som Ingmar Bergman skrev 1972 var ursprungligen tänkt som en film, men blev för Bergmans egen del till sist en radiopjäs vilken sändes 1990 (med Jane Friedmann som Viktoria).

2011 gjorde den franska regissören Bénédicte Acolas pjäsbearbetning av texten Une histoire d’âme succé på franska teatrar, inte minst på grund av lysande spel av Sophie Marceau (från bl a Hemlig agent, Bortom molnenoch Bond-filmen Världen räcker inte till).
Nu återförenas regissör och skådespelare med en film efter samma förlaga.Det är första gången ett manus av Ingmar Bergman filmas utan att han själv på något sätt varit inblandad i produktionen.
Filmen visas på Arte France den 3 december kl. 22.25.

Källa: Svenska Filminstitutet