Home Nyheter Ny samtalsserie om film som förändrat Sverige

Ny samtalsserie om film som förändrat Sverige

0

Under hösten kommer Pekka Heino att leda fyra filmsamtal i Klarabiografen. Bland gästerna finns Bianca Kronlöf, Göran Everdahl och Maria Sveland. Serien går under namnet Film som förändrade Sverige och är ett samarbete mellan Forum/Debatt och Film på Kulturhuset/Stadsteatern och Svenska Filminstitutets Filmrummet.

Först ut är den bespottade och älskade kultpilsnerfilmen Pensionat Paradiset, som följs avIngmar Bergmans Tystnaden, Jan Troells vitt omdebatterade Sagolandet och Marie-Louise Ekmans lekfulla och surrealistiska Barnförbjudet. Samtliga är exempel på filmer ur den svenska filmhistorien som väckt debatt, påverkat sin samtid, underhållit och utvecklat konsten. Varje tillfälle inleds med samtal som följs av filmvisning.

– Filmerna vi visar är alla på sina sätt klassiker, samtidigt som många i publiken antagligen ser dem för första gången. Tillsammans med våra inbjudna gäster ska det bli mycket spännande att höra vad publiken ser i de här filmerna 2016, säger Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt och Film på Kulturhuset Stadsteatern.

– Det här är fyra konstnärligt och filmhistoriskt viktiga filmer som väcker många frågor, nu som då. Och publiken kan nu återigen få chansen att se dem på stor duk, tack vare att de gjorts tillgängliga för visningar på biograf genom vårt stora digitaliseringsprojekt, säger Lova Hagerfors, projektledare för Digitala filmarvet på Svenska Filminstitutet.

Följande tisdagar 18.00 på Klarabiografen i Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm:

  • 20/9 Pensionat Paradiset (1936 regi: Weyler Hildebrand) Göran Everdahl, filmkritiker och journalist, Sissela Kyle, skådespelare och Parkteaterchef.
  • 18/10 Tystnaden (1963) Maria Sveland, journalist och författare, Bahar Pars, skådespelare
  • 22/11 Sagolandet (1988) Nisha Besara, vd Unga Klara, Hynek Pallas, filmkritiker och journalist
  • 6/12 Barnförbjudet (1979) Bianca Kronlöf, komiker och skådespelare, samt ytterligare en gäst.

Läs mer om programmet på: kulturhusetstadsteatern.se/film
Läs mer om Filmrummet på: filminstiutet.se/Filmrummet