Home Nyheter Dreamfilm drog in miljoner

Dreamfilm drog in miljoner

0

Efter ett och ett halvt års utredning åtalades i måndags fyra män som sägs ha drivit den illegala streamingsajten Dreamfilm. De misstänks för upphovsrättsbrott, och om de döms kan de beläggas med mångmiljonböter.

Åtalet rör 45 filmer som kvartetten misstänkts ha gjort tillgängliga via Dreamfilm och bakom anmälan ligger tungviktarna Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri.

Den huvudmisstänkte kallar vi Ägaren, en 23-åring från Östergötland som pekats ut som drivande bakom Dreamfilm. Från hösten 2013 fram till gripandet i januari ska han ha tjänat nära 930 000 kronor på annonsintäkter från sajten.

– Vi kan konstatera att de tjänat ganska mycket pengar under ganska kort tid. Det är en sådan omständighet som visar att det inte är ett pojkstreck, utan jag menar att de har drivit den här sajten i syfte att tjäna pengar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

I förhör säger Ägaren själv först att han inte kontrollerar sajten, utan bara administrerarat den. I senare förhör nekar han även till detta, men erkänner att han stått som ägare till själva domänen dreamfilm.se.

IDG.se har sökt mannens advokat, men inte fått något svar.

Pengarna kommer enligt åklagaren från Företagaren, en 34-åring från Västergötland som ska ha sålt annonsplatser och hyrt en serverplats i Nederländerna åt Dreamfilm.

Källa: IDG