Nya Jönssonligan

0
Fotograf: Eric Josjö Upphovsrätt: SF Studios Pressbild
Fotograf: Eric Josjö Upphovsrätt: SF Studios Pressbild

SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN, i regi av Tomas Alfredson, blir julens stora svenska biopremiär! Jönssonligan är en av Sveriges mest klassiska filmserier – här är första bilden på nya ligan spelad av Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, David Sundin och Anders “Ankan” Johansson. Statister hittades via branschsidan www.filmcafe.se.

Julen 2020 får den svenska biopubliken äntligen återförenas med den Jönssonliga som så många av oss kommit att älska. Tomas Alfredsons nya komedi SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN är en kärleksfull homage till de kultförklarade filmerna från 80-talet, med minutiöst planerade kupper, nagelbitande spänning och högklassig underhållning för hela familjen.

Precis som på Gösta Ekmans tid är det några av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare som spelar ligan: Henrik Dorsin axlar manteln som Jönssonligans briljante ledare Charles-Ingvar “Sickan” Jönsson, hans trogna kumpan Vanheden gestaltas av Anders “Ankan” Johansson och den jovialiska Harry spelas av David Sundin. Men som vi alla vet behöver Jönssonligan även en Doris för att verkligen lyckas, och i rollen som henne ser vi Hedda Stiernstedt. 

 – Jag ville sätta ihop en Jönssonliga bestående av mänskor man skulle kunna tänka sig att åka på en veckas  kanotsemester med. Alltså personligheter som besitter lika delar glatt humör, äventyrlighet, charm, intelligens, dåligt omdöme, värme och larvighet. Henrik, Hedda, Ankan och David bär i överflöd alla dessa egenskaper och tillsammans tycker jag att de blivit helt oemotståndliga. Som tur är gör Jönssonligan ingen reklam för att ge sig in på brottets bana, men väl att tillkrånglade förbrytelser görs bäst i grupp, säger Tomas Alfredson.

– När jag var fyra år gammal var min mamma borta en kväll. Jag blev väldigt orolig och jag tror till och med att jag grät en skvätt av oro. När hon väl kom hem var hon glad som en lax och berättade att hon varit på bio och sett en film som hette ”Jönssonligan” där Gösta Ekman var jätterolig och klappade på en sko. Det kanske är något freudianskt, men sedan den dagen är jag helt besatt av ”Jönssonligan”-filmerna. Därför är det med stor vördnad och med en stark känsla av ansvar jag filar vidare på denna typ av snäll folklig komedi, som jag högaktar. Och som gör mig glad som en lax, säger Henrik Dorsin som även skrivit manus tillsammans med Tomas Alfredson och Grotescos Rikard Ulvshammar. 

Filmen produceras av produktionsbolaget FLX.

Nu presenteras den första bilden på den nya Jönssonligan.