Home Nyheter Ove närmar sig en Oscarsnominering

Ove närmar sig en Oscarsnominering

0

En man som heter Ove finns med på listan över de nio filmer som gått vidare till nästa röstning om vilken film som kan få en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film.

Framgångarna fortsätter för En man som heter Ove. I helgen belönades filmen med priset för Bästa europeiska komedi på European Film Awards – europeiska Oscarsgalan. Idag blev det också klart att den är med bland de nio filmer som går vidare till nästa röstning om vilken film som ska få nästa års Oscarsnominering i kategorin Best Foreign Language Film.

– Det är givetvis väldigt roligt! Ove är i första hand en stark berättelse. Men med ett innehåll som är brännande aktuellt. Då känns det fantastiskt att den lyckas nå ut till så många över hela världen. Jag är också oerhört tacksam mot alla i teamet som kämpade så hårt för detta projekt. Slutligen borde ju detta ändå vara en liten revansch för Saab också, säger filmens regissör Hannes Holm.

En man som heter Ove är regisserad av Hannes Holm, producerad av Annica Bellander Rune och Nicklas Wikström Nicastro och har setts av 1,7 miljoner biobesökare i Sverige. Detta gör filmen till den tredje största svenska filmen på bio någonsin i Sverige, samt det största publikrekordet på 45 år.

En man som heter Ove baseras på Fredrik Backmans succéroman med samma namn och har haft stora framgångar i USA där den har funnits med på New York Times bästsäljarlista i 46 veckor.

Den 24 januari står det klart om den kommer att få en nominering inför Oscarsgalan som hålls den 26 februari på Dolby Theatre i Hollywood.

Här är alla de nio nomineringsbara filmerna till Bästa icke-engelskspråkiga film på Oscarsgalan.

En man som heter Ove
(Sverige) i regi av Hannes Holm

Under sanden
(Danmark) i regi av Martin Zandvliet

Kungens nej
 (Norge) i regi av Erik Poppe

Min pappa Toni Erdmann
(Tyskland) i regi av Maren Ade

Tanna (Australien) i regi av Bentley Dean, Martin Butler

It’s Only the End of the World
  (Kanada) i regi av Xavier Dolan

The Salesman (Iran) i regi av Asghar Farhadi

Paradise
(Ryssland) i regi av Andrei Konchalovsky

Mitt liv som Zucchini
(Schweiz) i regi av Claude Barras

Källa: Svenska Filminstitutet