Home Nyheter Patrik Eklund prisas

Patrik Eklund prisas

0
Patrik Eklund prisas
SVT:s bild av filmregissören Patrik Eklund vid inspelningen av serien We got this.

Årets Mai Zetterling-stipendiat är filmregissören Patrik Eklund, senast aktuell med TV-serien Revansch och kortfilmen Finito i SVT-satsningen ”2121”. Stipendiet innefattar 200 000 kr och har delats ut sedan 2006. Stipendiet ska ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm” och beslutet fattas av arbetsgruppen för teater och film hos Konstnärsnämnden.

Regissören och manusförfattaren Patrik Eklund fick stor uppmärksamhet när han vann pris i Cannes 2009 med kortfilmen Slitage, och har därefter gjort ett flertal kortfilmer som visats på bio och TV samt haft framgångar på festivaler. Kortfilmen Istället för Abrakadabra blev Oscars-nominerad 2010. Han deltog i Bergman-satsningen Bergman Revisted 2018 med filmen Infektionen, som är en av hans filmer vars personliga estetik känns igen, och som ligger mellan komik och tragik. Flera filmer bärs ofta fram av återkommande skådespelare som Anki Larsson och Jakob Nordensson. Nu är Patrik Eklund aktuell med ett nytt filmprojekt som har premiär under 2022.

Patrik Eklund tilldelades Mai Zetterling-stipendiet 14 mars av Astrid Assefa, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film.

Motivering

Med envishet och en imponerande produktivitet har han konsekvent utforskat det korta filmformatet och skapat sitt alldeles egna signum någonstans mellan Lars Molin och Steven Spielberg. Hans filmer tycks sprungna ur leken, med plats för udda perspektiv, vardagsfilosofi och inte minst färgstarka karaktärer – såsom indie-trollkarlen som misslyckas med svärdtricket på sin mamma, ingenjören som med sodastream-teknik styr undan klimatkatastrofen, den bittra ex-badmintonspelaren som aldrig glömmer SM-finalen 1983 och den överentusiastiska forskaren som så gärna vill hitta Jesus kranium. En värld där skruvad surrealism vill samsas med dramatisk svärta. Med sin visuella stilsäkerhet, humoristiska precision och stora kärlek till filmmediet lyfter han fram den korta fiktionen i vårsolen. ”Chimay!” och hatten av för ett befriande och formstarkt konstnärskap!

Om stipendiaten

Patrik Eklund, född 1978 i Arvidsjaur, bosatt i Stockholm, är en svensk filmregissör och manusförfattare. Eklunds filmer har uppmärksammats och prisats vid kortfilmsfestivaler runt om i världen. Kortfilmen Istället för Abrakadabra (2008) blev nominerad till en Oscar för bästa kortfilm, den hade premiär på Göteborgs filmfestival 2008, där den vann kortfilmspriset Startsladden (1 miljon kr), samt hederspriset Publikens val. Även hans kortfilm Slitage blev framgångsrik och vann kritikerveckans pris i Cannes år 2009. På senare år har han producerat en mängd kortfilmer som fått gott mottagande på festivaler och visats i bl. a SVT. Nu ligger tre av hans kortfilmer på Svt Play.

Kortfilmer i urval
2007 – Situation Frank
2008 – Istället för Abrakadabra 
2009 – Slitage
2010 – Den ryska dörren
2012 – Flimmer
2013 – Syndromeda
2015 – Of Biblical Proportions
2018 – Infektionen (SVT Play )
2019 – Revansch, tv-serie (SVT Play )
2021 – Finito (SVT Play )

2002 startade Eklund egna produktionsbolaget FrameStation