Pleasure och Syndromeda till Sundance

0

Svensk film stärker sin närvaro på Sundance-festivalen, som går av stapeln 16–26 januari 2014. Inte nog med Göran Hugo Olssons Concerning Violence – även kortfilmerna Pleasure av Ninja Thyberg och Syndromeda av Patrik Ekund ska visas på den prestigefyllda filmfestivalen.

I våras tilldelades Ninja Thybergs Pleasure priset Canal + Award i sektionen Kritikerveckan i Cannes. Filmen utspelar sig under en arbetsdag på en porrfilmsinspelning där en kvinna (Jenny Hutton) ställs inför ett viktigt val. Priset möjliggjorde att filmen genom Canal+ fick möjlighet att visas i många länder i Europa. Och nu ska den alltså visas på Sundance, en av USA:s viktigaste filmfestivaler.

– Det känns fantastiskt att få visa filmen för en amerikansk publik och det är ju lite av en dröm att få åka till denna mytomspunna festival, säger Ninja Thyberg.

Pleasure är skriven och regisserad av Ninja Thyberg och producerad av Jonas Sörensson för Way Creative Films. Filmen kom till i ett projekt i regi av Film i Skåne inom unga kvinnors filmskapande med stöd från Ystad Österlen filmfond och BoostHbg. Ninja Thyberg är född 1984 och går just nu regilinjen på Stockholms Dramatiska högskola.

Regissören Patrik Eklund har med sin senaste kortfilm ”Syndromeda” lyckats få ytterligare en film antagen till Sundance, efter att 2009 medverkat med den sedermera Oscars‐nominerade kortfilmen Istället för Abrakadabra och 2010 med Slitage som fick öppna kortfilmsektionen på Sundance.

– Det känns fantastiskt! Sundance är en av mina absoluta favoritfestivaler och det ska bli väldigt spännande att se hur mottagandet blir på denna svartvita diskbänks-science fiction-noir som är Syndromeda, säger Patrik Eklund.

Syndromeda berättar om medelålders Leif, som efter att ha upphittats naken och blåslagen i en skog, berättar en osannolik historia om UFO:n och bortföranden. Filmen produceras av Mathias Fjellström för produktionsbolaget Salmonfox i samproduktion med Filmpool Nord, Sveriges Television och Film i Västerbotten.