Pristrippel till svensk film på Nordisk Panorama

0

Tre svenska filmer blev prisbelönade på den nyligen avslutade festivalen Nordisk Panorama i Malmö. Hanna Heilborns kortfilm Ruth vann i sektionen Young Nordics priset Children’s Choice Award, Don Juan av Jerzy Sladkowski vann pris för Bästa nordiska dokumentär och Peter Larssons Forgotten Reason vann för Bästa nordiska kortfilm.

Jerzy Sladkowskis dokumentär Don Juan som handlar om den autistiska unga mannen Oleg, har tidigare vunnit för Bästa dokumentär vid världens största dokumentärfestival IDFA i Amsterdam, belönades med Dragon Award för Bästa Dokumentär på Göteborgs filmfestival i år och triumferade på Nordisk Panorama där den vann priset Bästa nordiska dokumentärfilm. Sladkowski, född i Polen, har varit verksam som filmare i Sverige sedan tidigt 80-tal, och gjort ett trettiotal dokumentärer. Don Juan har fått stöd av Svenska Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

Priset för Bästa nordiska kortfilm gick till Forgotten Reason av Peter Larsson. Forgotten Reason, som hade världspremiär på Palm Springs International ShortFest i somras, är en animation där surrealistiska stämningar sammanflätas av ett tillstånd med olika varelser som förbereder någonting som vi aldrig får ta del av. Som rituella förberedelser inför en ceremoni. Filmen har fått stöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Svenska regissören Hanna Heilborn tilldelades Children’s Choice Award för ungdomsfilmen Ruth som tävlade mot fem andra filmer i sektionen Young Nordics. Young Nordics kureras av Nordisk Panorama i samarbete med BUFF och Malmö Stad där filmerna röstas fram av publiken de är ämnade för, nämligen ungdomar. Filmens huvudperson Ruth står upp för sig själv men också för sitt team. I cheerleading handlar det om den gemensamma styrkan, för att komma framåt men även för att möta de fördomar som råder. Ruth har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda.

Läs mer om alla vinnarna på årets Nordisk Panorama här: http://nordiskpanorama.com/sv/publik/award-winners-2016/