Home Nyheter Producer on the move

Producer on the move

0
Producer on the move
Julia Gebauer. Foto: Way Creative Films

Svenska Filminstitutet och EFP (European Film Promotion) har i år utsett Julia Gebauer att företräda Sverige i Producers on the Move, där 20 av Europas mest aktuella och intressanta producenter inbjuds att tillsammans, under Cannes filmfestival, delta i en rad workshops och seminarier för att utbyta idéer och nätverka. 

– Jag är jätteglad och stolt över att få vara Producer on the Move i år. Det är en fantastisk möjlighet att fortsätta bygga mitt internationella nätverk och brainstorma med kollegor från hela Europa om alla utmaningar och möjligheter som vi har framför oss, säger Julia Gebauer.

– Vi är oerhört glada över att Julia, med sin erfarenhet, sin kunskap och sina spännande nya projekt har blivit utvald till att vara en av årets Producers on the Move. Vi hoppas och tror att hon får intressanta nätverksstärkande dagar i Cannes, som leder till ytterligare internationella samarbeten och fler lysande filmer, säger Petter Mattsson, chef Internationella enheten på Filminstitutet.

Julia Gebauer är född och uppvuxen i Frankfurt och flyttade till Sverige 2005. Sedan dess har hon producerat ett tiotal filmer och tv-serier på Malmöbaserade produktionsbolaget Way Creative Films. Hon var svensk samproducent på Ameen Nayfens 200 Metres (2020), som hade världspremiär i Venedig, vann pris på flera internationella festivaler och utsågs till Jordaniens Oscarsbidrag. Samma år producerade hon Joachim Hedéns thriller Breaking Surface, som blev tvåfaldigt Guldbaggebelönad och såldes till mer än 75 länder. Hennes senaste film som producent är Lovisa Siréns Maya Nilo (Laura) som tävlade på Göteborgs filmfestival förra året och nominerades till två Guldbaggar. Just nu arbetar Julia Gebauer med Thérèse Ahlbecks och Marcus A. Olssons långfilmsdebut, dramakomedin The Swedish Connection, som är i finansieringsstadiet.

Filmfestivalen i Cannes äger rum 16–27 maj. Producer on the Move-programmet startade online i dagarna, och fortsätter sedan på plats i fem intensiva dagar under festivalen, 18–22 maj. 


Tidigare svenska Producers on the Move: Nima Yousefi (2021), Marie Kjellson (2020), Jon Nohrstedt (2019), David Herdies (2018), Frida Bargo (2016), Annika Rogell (2015), Petter Lindblad (2014), Erika Wasserman (2013), Sandra Harms (2012), Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz (2011), Lizette Jonjic (2010), Erik Hemmendorff (2009), Fredrik Heinig (2008), Ulf Synnerholm (2007), Helen Ahlsson (2006), Lena Rehnberg (2005), Charlotta Denward (2004), Peter Hiltunen (2003), Anna Anthony (2001) och Anne Ingvar (2000).

European Film Promotion är ett nätverk av professionella organisationer från 37 europeiska länder med expertis inom marknadsföring och promotion av respektive lands filmer. Inom denna paraplyorganisation sker ett samarbete för att gynna europeiska talanger och europeisk film internationellt. EFP grundades 1997 och stöds av Kreativa Europa MEDIA.

Läs mer om årets utvalda producenter hos European Film Promotion.