Home Nyheter Ny svensk filmchef

Ny svensk filmchef

0
Ny svensk filmchef
Jon Nohrstedt ny svensk filmchef på SF Studios.

SF Studios tillsätter den prisbelönte producenten Jon Nohrstedt som ny filmchef för produktionsverksamheten i Sverige. Nohrstedt har varit producent på SF Studios sedan 2011 och blir nu ansvarig för att leda SF Studios arbete med utveckling och produktion av svensk långfilm.

– Vi är oerhört glada över att Jon har tillsatts i denna nyckelroll som kommer att vara avgörande för SF Studios tillväxtambitioner och fortsatta fokus på svensk långfilm. Jons meritlista talar för sig själv, men hans kunnande om producentyrket och hans ledarskapsegenskaper i kombination med en jordnära och väldigt omtyckt personlighet gör att vi som organisation verkligen ser fram emot att arbeta med honom i denna nya roll, säger Tim King, EVP Production på SF Studios.

Jon har en lång och gedigen erfarenhet från svensk filmproduktion och har producerat många av SF Studios mest framgångsrika filmer de senaste åren, såsom Borg (2017), Bamse-filmerna (2014-2018), Nelly Rapp – Dödens Spegel (2023), Nelly Rapp – Monsteragent (2020) och Pelle Svanslös (2020). År 2020 mottog Jon Guldbaggegalans hederspris Gullspiran för sina insatser inom svensk barnfilm. Bamse-filmerna räknas till den mest sedda animerade filmserien i Sverige någonsin med över en miljon biobesökare. Jon har även varit Guldbaggenominerad för bästa film i sin roll som producent till Borg (2017) och blev 2019 uttagen till European Producer on the Move i Cannes.  

– Jag ser mycket fram emot att få möjlighet, tillsammans med alla fantastiska kollegor på SF Studios, att genom våra filmer få underhålla och beröra en publik. SF Studios har en lång tradition av filmskapande och jag är stolt över att ha fått förfrågan att leda och utveckla den svenska filmproduktionen och att få vara en del av den filmtraditionen, säger Jon Nohrstedt.

SF Studios produktionsverksamhet har under de senaste åren haft en stark tillväxt med filmproduktioner såsom UtvandrarnaBränn alla mina brevSagan om Karl-Bertil Jonssons julaftonNelly Rapp – MonsteragentLasse-Majas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighetPelle SvanslösMamma Mu hittar hem och thrillern Red Dot, samt har många pågående filmproduktioner med planerad lansering under 2023 såsom ungdomsfilmen Forever, katastroffilmen Avgrunden, en andra Mamma Mu-film och actionkomedin Ett sista race.

Jon Nohrstedt tillträder sin nya tjänst under april 2023.