Trollhättans utbildning för filmproduktion läggs ner

2

Intresset för filmproduktion är inte särskilt stort hos Högskolan i väst. Trollhättans stad och flera insatser från Film i Väst har inte hjälpt och nästa år läggs programmet för filmproduktion ner.

Högskolan Västs rektor sedan ett år, Kerstin Norén, har tvingats lägga ner flera program.

– Jag vet att det varit många turer och det hade varit lämpligt om Film i Väst bjudit in mig som ny rektor för att informera om läget. Om de varit jätteintresserade av att ha kvar utbildningen borde de gjort det. Sedan har vi ett stort sparbeting och det finns andra program som är mer intressanta än filmproduktion. Även om söktrycket är stort är det också väldigt många som hoppar av, förklarar hon för ttela.se.

Nu har Film i Väst tröttnat och vänder sig i stället till Göteborgs universitet.

– De väljer ju vad de vill göra och det är väl bara bra om det finns ett stort intresse för utbildningen i Göteborg, säger Kerstin.

Högskolan Väst lägger ner filmproduktionsprogrammet hösten 2013.

2 KOMMENTARER

  1. Grundproblemet med utbildningen var att den hade för nationellt fokus. Man utbildade svenska producenter i att göra smala svenska filmer, för den svenska marknaden – istället för att utbilda i hur branschen fungerar internationellt och hur man hanterar globala mainstream produktioner. Tror väl egentligen att den här typen av utbildningar passar bättre som KY-utbildning. Att tex forska i film – som i sig är utforskande – blir lite som att forska om forskning. Anyway, blir spännande att se vad som kommer istället.