Rekordåret för svensk kortfilm hyllas på Kortfilmsdagen

0

Min BördaHopptornetKometenMin homosysterPush ItSkolstartssorg – listan på svenska kortfilmer som fått internationell uppmärksamhet under året kan göras lång. Det korta formatet hyllas över världen på Kortfilmsdagen som äger rum den 21 december, på årets kortaste dag. 30 evenemang är planerade på 24 orter i Sverige samt på SVT och Vodeville.

Kortfilmsdagen firas i 24 orter över hela landet. Dagen firas med 30 arrangemang på en uppsjö spännande platser: biografer, konsthallar, en paradvåning, i en nedlagd inredningsbutik och mot en snövall – för att nämna några. Dessutom visas kortfilm på SVT 2, SVT Play och strömningsportalen Vodeville. De flesta visningarna är gratis och erbjuder ett brett utbud av spelfilm, dokumentärer, svenska och internationella filmer, film för barn och vuxna, videokonst och en hel del lokalproducerad film.

Det arrangeras också ett antal specialarrangemang såsom workshops, regissörsbesök, panelsamtal och mingel. I Växjö anordnas ett panelsamtal om korfilmsformatet med prisbelönade regissörerna Niki Lindroth von Bahr och Emelie Wallgren. I Göteborg organiserar Lady Bug Festival ett kortfilmsmaraton, och i Ljungskile, Kinna och Uddevalla visas vinnarna av Startsladden.

– Svensk kortfilm håller världsklass vilket visat sig under året och det syns i programmet för årets kortfilmsdag. Det är kul att se att arrangörer runt om i Sverige är så innovativa och engagerade. Vi har evenemang riktade till alla åldrar och olika smaker. Dessutom får vi ta del av regissörsbesök, julpyssel, julfika och framför allt massa kortfilm på biografer och oväntade platser, säger Daniella Mir, projektledare för Kortfilmsdagen på Svenska Filminstitutet.

Konceptet Kortfilmsdagen startade i Frankrike 2011 och finns i dag i över 20 länder på norra halvklotet. I Sverige startade Kortfilmsdagen 2014 som ett initiativ från Svenska Filminstitutet för att lyfta fram och stärka kortfilmen och visa på dess bredd.

Läs mer om kortfilmsdagen och alla evenemang på kortfilmsdagen.org