Home Nyheter Roy Andersson och influencers

Roy Andersson och influencers

0
Roy Andersson och influencers
Ur kortfilmen 2gether. Fotograf/Källa: Oscar Gunnarsson. Pressbild från SF Studios

Bland de nio senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns en dokumentär om när Roy Andersson gör sin sista film, en relationskomedi i zombiemiljö, animationer om Corona av och för barn, framgångstörstande influencers – och mycket mer.

Fred Scott beviljas stöd för engelsk-svenska samproduktionen Being a Human Person, en dokumentär om Roy Andersson. Filmen följer Andersson under tre års tid under det att han skapar sin sista film Om det oändliga och kommer överens med sin egen dödlighet.

Dokumentären Gold Miners av Inka Achté är en finsk-svensk-norsk samproduktion. Den följer en finsk-somalisk familj med fyra barn som bott i Finland i 25 år när de ärver en bit somalisk mark, som har guld. De emigrerar tillbaka och finner guld, kobolt och ädelsten.

I dokumentären The Red Ring berättar Joonas Berghäll (Steam of Life) om en sofistikerad bakterie som drar ut kraften ur kroppen. Inga vaccin eller piller löser situationen. Det handlar om borelia, som regissören själv drabbades av, och filmen följer hans väg genom Europas sjukhus.

Kortfilmen 2gether av Kim Ekberg är en poetisk hybridfilm som kretsar kring ett par. Regissörens egen bror spelar sig själv, likaså gör broderns flickvän. De är influencers från Norrköping utan framgång på youtube och med ett förhållande som knakar.

Berättelser på kylskåpet av Lasse Persson är film för de allra yngsta. Regissören har pratat med barn i förskolan om deras tankar och känslor. De har därefter fått rita teckningar som animerats. Slutresultatet blir tre underfundiga och roliga kortfilmer riktade till både barn och vuxna, som ett sätt att i Barnkonventionens anda lyssna på barn och ta deras funderingar på allvar. 

Kortfilmen Det sista äktenskapet av Gustav Egerstedt är en relationskomedi i zombiemiljö. Apokalypsen är här och Janne och Marie lever med elstängsel omkring sin stuga, något han är ok med, medan hon vill något annat. Producerar gör Dominique Kaireus och Carl Molinder (Låt den rätte komma in).

Göran Hugo Olsson har brutit ut abstrakta delar från sin film England 79 till dokumentären England 79 – remix. Tracey Thorn läser sina dagböcker till arkivbilder. Filmen går redan nu att se på SVT Play.

Kortfilmen En natt till av Erik Warolin handlar om att satsa – och om vad man är villig att offra. Ett ungt par letar bostad och hittar till slut en fin villa som de verkar ha råd med. Enda kruxet är att den gamla damen som bor där vill att de ska bo där ihop med henne.

Kortfilmen Hitta mig av Jean-Luc Mwepu behandlar religiös tro. Regissörens egna uppväxt i ett katolskt hem är avstampet, om en familj som flyr på grund av sin religiösa övertygelse. Historien kretsar runt en filminspelning som går fel – varpå alla i teamet förhåller sig olika till problemet på grund av olika trosuppfattning.

Läs mer och se bilder från projekten