Ruben Östlunds nya kostar 100 miljoner

0
Ruben Östlunds nya film får rekordbudget. Bild: Wikimedia Commons
Ruben Östlunds nya film får rekordbudget. Bild: Wikimedia Commons

SF Studios kommer att distribuera Ruben Östlunds nya film Triangle of sadness, en samtidssatir som tar sitt avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht och slutar på en öde ö där hierarkierna vänds upp och ned. Guldpalmvinnaren Ruben Östlund (The Square, Turist, Play, De ofrovilliga) regisserar och har även skrivit manus. Erik Hemmendorff producerar för deras gemensamma bolag Plattform Produktion.

Ruben Östlund planerar just nu sin mest ambitiösa film någonsin. Filmen som har en budget på cirka 100 miljoner SEK är Rubens engelskspråkiga debut.

– Triangle of sadness ska bli en existentiell smällkaramell; tankeväckande, provokativ och underhållande. Ribban är som vanligt högt satt och just nu planeras filmhistoriens vildaste scen. På en lyxyacht, i en storm, kämpar passagerarna med sjösjuka och etikett under en kaptensmiddag. Det kommer serveras surströmming, säger Ruben Östlund.

– Med The Square och Turist har Ruben blivit en av världens mest eftertraktade regissörer. Framgången har skapat en unik möjlighet att säga något träffande om vår tid, det skapar lust och energi. Samarbetet med SF studios känns helt rätt och samtidigt nödvändigt. Då Rubens projekt har växt i storlek behövs en distributör med muskler”, säger Erik Hemmendorff.

– Jag är väldigt stolt och glad över att kunna välkomna Ruben Östlund tillbaka till SF studios. Rubens starka röst, oövervinnerliga känsla för samtiden och ett starkt filmiskt språk hör hemma i vår 100 -åriga berättartradition. SF studios har härbärgerat fascinerande röster som Ingmar Bergman och Pippi Långstrump, två motpoler som fascinerat publiken med sin magnetism. Jag vill påstå att i brännpunkten mellan dessa giganter befinner sig Östlund och Plattform. Triangle of sadness utlovar en underhållande, banbrytande och tidlöst originell filmisk upplevelse”, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios.

SF Studios och Ruben Östlund har tidigare arbetat tillsammans med filmerna De ofrivilliga (2008) och PLAY (2011), vilka båda är producerade av Plattform Produktion och distribuerade av SF Studios. För den senare filmen vann Östlund sin första Guldbagge i kategorin Bästa regi.

Triangle of sadness produceras av Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Coproduction Office Aps, Arte France och Arte/ZDF och med stöd av Svenska Filminstitutet. Internationell försäljning hanteras av Philippe Bober Coproduction Office.  Filmen beräknas ha premiär under 2021.

Källa: SF studios med bild från Wikimedia Commons.