Svenska filmer når bred publik

0
Sune vs Sune av Jon Holmberg är den svenska film från 2018 som har nått flest biobesök. Foto: Nordisk Film.

Av de svenska långfilmer som hade premiär 2018 har elva nått över 100 000 biobesök, nästan dubbelt så många filmer som föregående premiärår. Detta visar ny statistik från Svenska Filminstitutet.

Visionen för den nationella filmpolitiken är att svensk film ska ha hög kvalitet och uppvisa sådan bredd och mångfald av berättelser att den angår alla. Svensk film ska vara ett självklart och tillgängligt val för publiken i hela landet och attraktiv internationellt.

Av de svenska filmer som hade premiär 2018 har elva hittills nått över 100 000 biobesök i Sverige, nästan dubbelt så många filmer som premiäråret innan. Den svenska marknadsandelen av biobesöken under året ökade också till 18,7 procent jämfört med 17,2 procent året innan.

Totalt 51 svenska långfilmer hade premiär 2018, vilket var i nivå med året innan. Däremot såg utbudet av olika genrer annorlunda ut. Andelen för den vanligaste genren dokumentär minskade, medan andelen för genrer som komedi, äventyr, romantik och thriller ökade.

Av de elva filmer som har nått över 100 000 besök har fem också fått betygsindex* över 3,0:

  • Ted – För kärlekens skull, regisserad av Hannes Holm och producerad av Stella Nova Film 
  • Bamse och dunderklockan, regisserad av Christian Ryltenius och producerad av SF Studios
  • Tårtgeneralen, regisserad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och producerad av Nexiko 
  • LasseMajas Detektivbyrå  Det första mysteriet, regisserad av Josefin Bornebusch och producerad av SF Studios
  • Gräns, regisserad av Ali Abbasi och producerad av Meta Spark & Kärnfilm 

72 procent av svenska befolkningen går på bio minst en gång per år, men andelen är signifikant högre i Stockholmsregionen och signifikant lägre i den norra delen av landet.

Läs mer i Filminstitutets årliga statistiksamling Filmåret i siffror.

Nyhet! Sök biobesökssiffror för alla filmer som haft svensk biopremiär mellan 1965 och 2017.

I vårt nya statistikverktyg kan du själv söka fram biobesökssiffror för alla filmer som haft biopremiär i Sverige mellan 1965 och 2017. Utgå till exempel från en filmtitel, ett produktionsland, en skådespelare eller en regissör.

Upptäck mer i statistikverktyget.

*Betygsindex är baserat på recensioner från Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, Nyhetsmorgon (TV4), Björns filmguide (P4), moviezine.sefilmtopp.se, TT Nyhetsbyrån, Kulturnyheterna (SVT), Kulturnytt (P1), Nöjesguiden och Västerbottens Kuriren. Minst fem källor, som recenserat filmen senast på premiärdagen, krävs för att redovisas här. Annan betygsskala än 0-5 har räknats om till denna enhet.