Home Nyheter Sällsynt besök av Liv Ullmann på minneskväll

Sällsynt besök av Liv Ullmann på minneskväll

0

Tvåfaldigt Oscarsnominerade, Golden-Globe-, EFA-, Guldbagge- och Amanda-vinnaren Liv Ullmann kommer på onsdag 18 april till Cinematekets minneskväll för Erland Josephson på Filmhuset.

Cinematekets Erland Josephson-serie inleds 18 april kl. 18.00 med en minneskväll för att hylla den nyligen bortgångne skådespelaren, regissören och författaren. Jannike Åhlund och Lena Endre kommer att samtala med hedersgästen Liv Ullmann samt Jan Malmsjö, Anna Carlson och Kristina Lugn. Efter samtalet visas porträttfilmen Spelar du ikväll? (Ulf Peter Hallberg, Torben Skjødt Jensen, 2006).

Norges och vår världsstjärna Liv Ullmann kommer till Sverige på ett sällsynt besök för denna hyllning. Med uppmärksammade roller i Ingmar Bergmans filmer (till exempel Persona 1966, Guldbaggebelönade Skammen 1969 och legendariska Scener ur ett äktenskap 1973 med Erland Josephson) och i Jan Troells storfilm Utvandrarna/Nybyggarna (1971/72), är hon nu aktuell med danska/norska/tyska samproduktionen Zwei Leben (Georg Maas, 2012). För sin tolkning av Kristina i Utvandrarna vann Ullmann en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll och hon har sedan dess blivit nominerad fyra gånger. Två gånger har Liv Ullmann Oscarnominerats som bästa skådespelerska. Hon har tilldelats European Film Award för sin konstnärliga gärning. Som regissör har hon med Trolösa (2000) – med Erland Josephson i en av rollerna – bland annat deltagit i stora tävlan på filmfestivalen i Cannes.

Efter minneskvällen fortsätter Cinematekets hyllning till Josephson under våren med en filmserie med fyra titlar: Marmeladupproret (1980), Scener ur ett äktenskap och uppföljaren Saraband (2003) och Andrei Tarkovskys Offret – som gav Sven Nykvist fotopris i Cannes.