Home Nyheter Sameblod till Sundance

Sameblod till Sundance

0

Världsturnén för Amanda Kernells Sameblod fortsätter. På Sundance filmfestival kommer filmen att visas i sektionen Spotlight. Dessutom är den utvald att visas på Dubais filmfestival, som startar i morgon.  När Sundancefestivalen går mot sitt slut tar Göteborgs filmfestival vid och där tävlar Sameblod om en Dragon Award.

– Det är ett drömscenario att få med sin film på en av de största festivalerna såsom Sundance. Att Sameblod nu har kommit med på de tre största viktiga festivalerna känns fullständigt surrealistiskt. Jag är glad och stolt över vad de medverkande åstadkommit, säger långfilmsdebuterande Amanda Kernell.

Amanda Kernell berättar i Sameblod om rasbiologiska irrläror, koloniala strukturer och samisk identitet. Ämnen som hon tidigare behandlat i sin Guldbaggenominerade kortfilm Stoerre Varie (Norra Storfjället), tillika ramberättelsen till Sameblod, och som även den har visats på Sundancefestivalen.

Amanda Kernell är utbildad vid Danska filmskolan i Köpenhamn och har tidigare även regisserat kortfilmernaParadiset (2014), Det kommer aldrig att gå över (2011), Att dela allt (2009), Sommarsystern (2008), Spel (2008) och Våra discon (2007). Hon är även aktuell under våren med Moving Sweden-filmen I Will Always Love You Kingen, som kommer att ha premiär Göteborgs filmfestival. (Och senare under 2017 även i SVT).

Sameblod är producerad av Lars G. Lindström för Nordisk Film och har fått stöd från Svenska Filminstitutet genom konsulent Magdalena Jangard. Filmen säljs internationellt av Level K och kommer att få svensk premiär 3 mars 2017 och kommer att vara med när Filminstitutet och Film & TV-producenterna presenterar Filmvåren i Filmhuset måndagen den 16 januari.

Sameblod är nu den andra svenska långfilmen som kommer att visas på Sundance filmfestival. Tidigare kunde vi meddela att Tarik Salehs The Nile Hilton Incident tävlar i sektionen World Cinema Dramatic Competition. Festivalen pågår mellan 19-29 januari i Park City, Utah. Mer om festivalen här.