Home Nyheter Satsningen Moving Sweden förlängs

Satsningen Moving Sweden förlängs

0
Satsningen Moving Sweden förlängs
Isabella Carbonells långfilmsdebut Dogborn, finansierad genom Moving Sweden, hade världspremiär på Venedigs filmfestival. Pressbild: Maja Dennhag

Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television som introducerades 2013. Nu förlängs satsningen till 31 december 2024.

Syftet med stödet är att stimulera förnyelsen av svensk film samt stärka återväxten genom att utveckla upphovspersoner och den svenska filmen genom högt kreativt tak och enklare finansiering. Moving Sweden ger stöd till utveckling och produktion av lång spelfilm för första- och andragångsregissörer med en visningslängd om minst 60 minuter.

Nytt från och med årsskiftet är att erfarenhetskravet för att söka stöd har ändrats från minst två korta spelfilmer till minst en kort spelfilm plus en annan kortfilm, oavsett sort. Detta för att bredda och öppna upp för fler röster, bakgrunder, uttryck och perspektiv.

I stället för tre deadlines per år vid ansökan om produktionsstöd inom ramen för Moving Sweden är det i stället två deadlines per år. 2023 är det deadline 27 februari respektive 27 september. Utvecklingsstöd söks som tidigare löpande.

Samarbetet utökas och SVT ska inför ett beviljande av höga utvecklingsstöd också ta del av ansökan/projektet. I tillägg har SVTs villkor för produktionsmedel förändrats och består nu av en samproduktionsinsats samt förköp av visningsrätt.

Läs mer om Moving Swedens riktlinjer för utvecklingsstöd

Läs mer om Moving Swedens riktlinjer för produktionsstöd

Läs mer om SVTs villkor inom Moving Sweden