Home Filmer på gång SF Studios nya storfilm

SF Studios nya storfilm

0
SF Studios nya storfilm
Trine Dyrholm och Charlotte Sieling i filmen "Drottning Margareta"

SF Studios och regissören Charlotte Sieling har handplockat ett imponerande team både framför och bakom kameran för det historiska dramat Drottning Margareta.

Den internationellt erkända danska filmstjärnan Trine Dyrholm (Hjärter dam, Kollektivet) gör huvudrollen som Drottning Margareta tillsammans med en gedigen skandinavisk ensemble bestående av bl.a. svenska skådespelarna Suzanne Reuter (Vår tid är nu, Hamilton), Simon J. Berger (Exit, Torka aldrig tårar utan handskar), Magnus Krepper (Hjärter Dam, Solsidan) och Thomas W. Gabrielsson (A Royal Affair). Även danska skådespelarna Søren Malling (Brottet, Borgen) och Morten Hee Andersen (Fräls oss ifrån ondo, Herrens vägar), norska Jakob Oftebro (Kon-Tiki, Hamilton) och Bjørn Floberg (Ut och stjäla hästar) och tyska Richard Sammel (Inglorious Bastards, The Strain) kommer att medverka i filmen. Filmen börjar spelas in i mars 2020 och förväntas ha biopremiär under våren 2021.

Året är 1402. Margareta har lyckats med vad ingen man har gjort innan henne. Hon har samlat Danmark, Norge och Sverige i en fredsunion som hon ensam regerar genom hennes unga, adopterade son Erik. Unionen är full av fiender och Margareta planerar därför ett arrangerat äktenskap mellan Erik och en engelsk prinsessa. En allians med England ska säkra unionens status som en ny europeisk stormakt, men en hissnande konspiration är på gång som kan förgöra Margareta och allt som hon tror på.

-Drottning Margareta var en imponerande kvinna vars historia jag vill berätta, som förvånansvärt aldrig har berättats tidigare på vita duken. Jag tänker ge henne en röst och berätta historien om en av Europas starkaste ledare. Om kvinnan som skapade Kalmarunionen, som varade i 126 år, och om kvinnan som regerade trots, och inte på grund av hennes kön, säger regissören Charlotte Sieling.

-Drottning Margareta är ett modernt porträtt av en kvinna vars motgångar, trots att det är 600 år sedan, liknar de utmaningar kvinnor idag kämpar med – karriär, familj och moderskap. Filmen kommer visa det pris Drottning Margareta var tvungen att betala för att vara en enastående ledare”, fortsätter Charlotte Sieling.

Trine Dyrholm är en av Danmarks främsta skådespelerskor med en gedigen karriär inom film, teater och TV. Trine Dyrholm har fått stort erkännande både hemma och i utlandet för sin prestation i May El-Toukhys kritikerrosade och prisade Hjärter dam (2019) och hon har precis vunnit sitt tionde Robertpris för rollen och blivit Bodilnominerad för sin prestation.

Charlotte Sieling har tidigare regisserat långfilmen The Man (2017) med Søren Malling och Jakob Oftebro i huvudrollerna. Hon har även arbetat i USA som regissör för ett antal stora tv-serier som White Collar (2013), Homeland (2014), The Americans (2014), Wayward Pines (2015) och Queen of the South (2016). Charlotte Sieling regidebuterade med dramat Above the Street, Below the Water (2009) och regisserade därefter tre stora tv-succéer– Brottet (2007-2009), Bron (2011, BAFTA-nominerad för Bästa internationella serie) och Borgen (2013, Robertvinnare för Bästa danska tv-serie). Hon har senast regisserat HBO:s nya skräckserie Lovecraft Country, skapad av Jordan Peele och Misha Greene, och producerad av JJ Abrams.

Filmen produceras av SF Studios med Birgitte Skov och Lars Bredo Rahbek som producenter och Jon Nohrstedt som samproducent tillsammans med norska Filmkameratene, tjeckiska Sirena Film och med stöd från Danska Filminstitutet, Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Czech Film Fond, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, TV2 Danmark, TV4/C More, NRK och Creative Europé Programme – Media of the Europaen Union.

Drottning Margareta är en riktig bladvändare till manus och har en storslagen ambition som har genererat ett rekordstöd från finansiärer. Detta ser vi som ett bevis på styrkan i Charlotte Sielings vision. Det har varit ett sant nöje att utveckla och finansiera denna film, och vi är nu förväntansfulla att börja filma, säger Birgitte Skov och Lars Bredo Rahbek, producenter på SF Studios i Danmark.

Källa och bild: SF Studios