Skarsgård med söner blir Röde Orm

0

För ganska precis ett år sedan stod det klart att danska produktionsbolaget Zentropa hade tagit över Fladenfilms vikingaprojekt ”Röde Orm”. Idag meddelade Zentropas VD Peter Aalbæk Jensen i Cannes att huvudrollen går till Stellan Skarsgård och att Hans Petter Moland (”Kraftidioten”) regisserar filmen.

– Vi ska göra den första riktigt bra vikingafilmen! Jag försäkrar att det kommer att bli ”pissegott”! lovar producenten Peter ”Ålen” Aalbeck-Jensen i ett samtal med DN.

Stellan Skarsgård skrattar gott åt Peter Aalbeck-Jensens djärva utspel. För cirka 20 år sedan var han påtänkt för rollen som den unga Röde Orm i en filmatisering med Hans Alfredsons som regissör och manusförfattare.

”Röde Orm” handlar om skåningen Orms – kallad ”Röde Orm” på grund av sin hårfärg – liv och resor. Efter att ha med våld tagits ombord på ett plundrande vikingaskepp blir han vän med de rövande vikingarna och gör goda insatser vid plundringen av en borg i Galicien. Tobias Lindholm (”Jakten”) kommer att skriva filmens manus.

Redan 1964 kunde vi se Röde Orm i ”Röde Orm och de långa skeppen” på bioduken, då med Rikard Widmark och Sidney Poitier i rollerna. Zentropas ambition med detta projekt är att göra en internationell storfilm och man planerar att starta inspelningarna under 2015.

Källa: Moviezine.se, Röde Orm DN.se