Home Nyheter Sophelikoptern – inspelningsstart i sommar

Sophelikoptern – inspelningsstart i sommar

0

”Sophelikoptern” är manusförfattaren och regissören Jonas Selberg Augustséns första spelfilm. I grunden är det en enkel berättelse om tre ungdomar som ska frakta ett gammalt väggur till mormor, men filmen är också en roadmovie på romani; en resa genom välfärdssamhället Sverige där alla inte känner sig hemma. Trots att finansieringen av filmen inte är helt klar så pågår rollbesättningen för fullt, inspelningen startar i sommar och premiären är planerad till våren 2015.

 

Under filmfestivalen i Berlin kommer ”Sophelikoptern” att presenteras för potentiella finansiärer i samband med Berlinale Talents, som både projektet och producenten Andreas Emanuelsson är inbjudna till, för att dra in de pengar som saknas.

 

”Sophelikoptern” har en budget på 15,9 miljoner kronor. Projektet är utvecklat med stöd från Svenska Filminstitutet, Filmpool Nord samt TorinoFilmLab där den vann Publikens pris vid en pitchtävling.

 

– Det här är en film som måste göras. Manuset är både roligt, visuellt och tankeväckande, säger Jan Blomgren, exekutiv producent och VD för Bob Film. Filmen kräver lite speciell finansiering, bland annat med tanke på språket, men å andra sidan beräknas det finnas 14-17 miljoner människor i Europa som talar romani, så filmen har stora förutsättningar att nå ut. Kanske inte de traditionella vägarna dock.

 

”Symbol för marginalisering och utanförskap”

Jonas Selberg Augustsén har skrivit manus till och regisserat flera hyllade kortfilmer och dokumentärer, bland annat den uppmärksammade långfilmsdokumentären ”Trädälskaren”. ”Sophelikoptern” är hans första spelfilm och den tredje filmen i en planerad serie om fem där det talade språket är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

 

– Berättelsen skulle egentligen kunna handla om vem som helst – inte i första hand om att de är romer. Jag vill normalisera istället för att exotisera, berättar Jonas Selberg Augustsén. Våra romska karaktärer blir en symbol för marginalisering och utanförskap och känslan av att inte känna sig hemma i det svenska folkhemmet.”

 

Om Berlinale Talents

Berlinale Talents är en årligen återkommande sex dagar lång samlingspunkt med seminarier och workshops för cirka 300 utvalda ’up and coming’ filmarbetare från hela världen. Berlin International Film Festival samarbetar med Berlinale Talents sedan 2003 och inom ramen för ”Talent Project Market” presenteras utvalda projekt för producenter och finansiärer.

 

”Sophelikoptern” – handlingen i korthet

Någonstans i Sverige lossnar en gigantisk sopcontainer från sin kätting under en helikopter och faller till marken med ett brak. Samtidigt vaknar Enesas mormor med ett ryck och känner plötsligt en enorm saknad efter sitt gamla väggur som lämnades in på reparation för över ett år sen. Hon ringer Enesa som lovar att hämta vägguret hos urmakaren och köra hem det till henne. Enesa hämtar klockan och två dagar senare inleder hon den över 100 mil långa bilresan hem till mormor tillsammans med sin bror Baki och vännen Saska.

 

Trots det till synes enkla uppdraget så blir det en händelserik resa – de kommer till en älgfarm utan älgar, de stannar vid världens största osthyvel, de hamnar på sjukhus efter en incident med en elpistol och de får se världens tredje största stol gå upp i lågor. Och vad är egentligen en sophelikopter?

 

Om Jonas Selberg Augustsén, manus och regi

Jonas Selberg Augustsén har skrivit manus till och regisserat kortfilmerna ”Kalven & friheten” (2006) och ”Processen” (2007), den uppmärksammade långfilmsdokumentären ”Trädälskaren” (2008), novellfilmen ”Höstmannen” (2010), som vann novellfilmspriset på Göteborgs Filmfestival, och kortfilmen ”Myrlandet” (2011) som vunnit en rad priser på utländska filmfestivaler, bland annat i Melbourne, Locarno, Warszawa, Tallinn och Murmansk.

 

Han fick Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. ”Sophelikoptern” är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där ”Höstmannen” och ”Myrlandet” är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. I ”Höstmannen” var det meänkieli, i ”Myrlandet” samiska och i ”Sophelikoptern” är det talade språket romani.