Home Nyheter The Square nominerad till Bästa europeiska komedi

The Square nominerad till Bästa europeiska komedi

2

Två år i rad har svenska filmer knipit EFA-statyetten (European Film Award) för Bästa komedi. Förra året vann Hannes Holms Oscarsnominerade En man som heter Ove och året innan dess tilldelades Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron det åtråvärda priset. Nu är det dags igen. Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare The Square är nominerad i samma kategori.

– Det är grymt kul att det är en Guldpalmsvinnare som är nominerad som bästa komedi och jag hoppas att hela den svenska filmbranschen sträcker på sig ordentligt, för det är ju inget annat än enastående om Sverige har möjlighet att knipa det här priset för tredje året i rad, säger The Squares producent Erik Hemmendorff.

– Väldigt roligt att filmhumor tillåts betyda så många olika saker. Publiken på The Square på premiärvisningen i Cannes skrattade mycket, men de skrattade alla åt olika saker. Det säger en hel del om filmens olika nivåer och potential att nå många olika människor från alla hörn i världen. Även svensk humor kan med andra ord vara universell, säger Filminstitutets vd Anna Serner i en kommentar.

The Square fortsätter sitt segertåg över världen och på hemmaplan. Filmen gick förra veckan upp i Frankrike där över 100 000 har sett den under de första fem dagarna. På fredag är det premiär i USA och här i Sverige visas den fortfarande på biografer över hela landet. Även priserna fortsätter att gå The Squares väg och EFA-nomineringen för Bästa komedi är den senaste bland nomineringarna för Östlunds Guldpalmsvinnare.

Om European Film Academy
Trettioårsjubilerande European Film Academy tillkom efter ett initiativ av ett antal filmarbetare, med Ingmar Bergman i spetsen, i Europa, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996. I dag innehas den rollen av dess första styrelseordförande, Wim Wenders, medan styrelseordföranderollen i dag innehavs av Agnieszka Holland. I fredags utsåg European Film Acadamy Hovs hallar i Skåne, platsen där delar av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet spelades in, till Treasure of European Film Culture. Läs mer om den utmärkelsen här>>

Tidigare har det tillkännagivits att den svenska kortfilmen Fight on a Swedish Beach av Simon Vahlne – också den har tävlat på Cannes filmfestival – blivit EFA-nominerad. Den 5 november får vi reda på om The Square får fler EFA-nomineringar. Då tillkännages det också om Amanda Kernells Sameblod och Joakim Demmers dokumentärfilm Dead Donkeys Fear no Hyenas gått vidare med chanser att vinna de prestigefyllda statyetterna.

Källa: Svenska Filminstitutet

2 COMMENTS