Svensk film floppade i sommar

0

Biosommaren var bra, men det var inte de svenska filmernas förtjänst. Det specialstöd som skulle ge de svenska filmerna mer uppmärksamhet hjälpte inte och varken”Isolerad”, ”Mörkt vatten” eller Maria Wern-deckaren ”Inte ens det förflutna” har lockat folk till biograferna.

Undantaget är ”Cockpit” med Jonas Karlsson i huvudrollen. Filmen är en komedi med 132 000 sålda biobiljetter hittills.

– Den har gått lite bättre än förväntat. Den öppnade starkt och har tickat på med en jämn ström av besökare och lockar fortfarande 5 000–6 000 om dagen. Jag hoppas den kan ligga kvar på repertoaren under hela augusti, det kommer inte så många nya komedier och bioägarna brukar vilja ha en mix, säger Pia Grünler, distributionschef på Nordisk film till UNT.se.

Svenska Filmistitutet har gett tre av filmerna extra mycket marknadsföring till ett värde av två miljoner kronor med det så kallade sommarbiostödet.

– Sommaren är inte helt slut ännu, så jag vill vänta med att bedöma utfallet även om siffrorna talar sitt tydliga språk. För vår del är det viktigaste att se på redovisningen, att stödpengarna har använts som de ska. Syftet är att sprida de svenska premiärerna jämt över året och sedan får distributörerna göra sitt bästa, säger Kristina Börjeson, handläggare av sommarbiostödet på SFI.

Så här har det gått för de svenska filmerna i sommar fram till 31 juli.

Cockpit av Mårten Klingberg. Nordisk film.
Besök: 132 000.
Sommarbiostöd: 1 000 000 kronor.

Inte ens det förflutna av Erik Leijonborg. SF Film.
Besök:12 400.
Sommarbiostöd: –

Mörkt vatten av Rafael Edholm. SF Film.
Besök: 8 800.
Sommarbiostöd: 750 000 kronor.

Isolerad av Johan Lundborg och Johan Storm. Triart.
Besök: 1 020.
Sommarbiostöd: 346 250.

Källa: UNT.se