Home Nyheter Svensk premiär – Bamse och tjuvstaden och Kärlek delux

Svensk premiär – Bamse och tjuvstaden och Kärlek delux

0

Två svenska filmer har premiär idag fredag, den animerade barnfilmen Bamse och tjuvstaden och debutlångfilmen Kärlek delux.

Bamse och tjuvstaden (foto Nordisk Film), Kärlek delux (foto Nordisk Film)

Bamse och tjuvstaden

I Bamse och tjuvstaden får den starkaste björnen i världen och hans två vänner Lille Skutt och Skalman visa att det bästa vapnet mot ondska är vänskap (och några droppar dunderhonung förstås).

Bamse och tjuvstaden är regisserad av Christian Ryltenius och producerad av Tre Vänner produktion. Filmen distribueras av Nordisk Film.

Omdömen: Lyckad uppdatering; Bamses anda trogen; snyggt, stämningsfullt och Bamse-präktigt; nostalgiskt och samtidigt fräscht; löst sammanhållen saga

Maria Brander, Expressen, ger filmen en fyra i betyg:
Här finns kampen mellan gott och ont, ett myllrande sagoliv, lagom mycket spänningsvåld och en ny kvinnlig hjältinna i form av Nalle-Maja. Det är spännande, utan att vara hysteriskt. Nostalgiskt och samtidigt fräscht. En på det hela taget mycket lyckad uppdatering.

Erika Hallhagen, SvD, sätter en trea i betyg:
1966 hade deras första tv-filmer om Bamse premiär, totalt blev det tio stycken. Till skillnad från serietidningen, som såg dagens ljus först 1973, var filmerna varken särskilt uppfostrande eller politiska utan mer renodlade äventyr. Det har man även tagit fasta på i nyskrivna ”Bamse och tjuvstaden”, men missat att det krävs lite mer av en berättelse som ska hålla för ett långfilmsformat. Produktionsbolaget Tre vänners historia är en löst sammanhållen saga som påminner om ”Folk och rövare i Kamomilla stad”.

Genomsnittsbetyg: 3,54
Kärlek delux

Kicki Kjellins debutfilm Kärlek delux handlar om Selma Trastell som är en framgångsrik chick-lit författare vars lättsamma böcker säljer som smör i solsken. Men trots sina framgångar gnager en oro inom Selma – var detta egentligen vad hon ville med sitt författarskap? Kanske har hon, djupt inom sig, viktigare saker att säga?

Kärlek deluxe är producerad av Eyeworks Sweden och distribueras av Nordisk film.

Omdömen: platt drift med kultursnobbar; undermåligt; klyschfest som slår in öppna dörrar; glest mellan skratten

Miranda Sigander, TT, ger betyget 2:
Det blir totalt två roliga ögonblick, ett involverar en falukorv i en fiskelina och det andra en oneliner om Kierkegaard. Görel Crona är också stilsäker i den enda trovärdiga rollen, som Selmas galanta förlagsredaktör. Kostym- och markavdelningen har också gjort sitt jobb. I övrigt funkar ingenting.

Johan Malmberg, Helsingborgs Dagblad, tycker att filmen inte är värd mer än en etta:
Förlåt elakheten, men är man det minsta intresserad av att filminstitutet ska fördela sina pengar och SF upplåta sina salonger till film som inte är en direkt förolämpning av publiken, ja då går det inte att bli annat än upprörd över regissören Kicki Kjellins debut ”Kärlek deluxe”.

Genomsnittsbetyg: 1,83

Läs mer

Betygsindex

 

Källa:SFI