Svensk premiär – Betyg Den som söker

0

Johan Lundhs debutfilm, den psykologiska thrillern ”Den som söker”, får blandad kritik och genomsnittsbetyget hamnar på 2,59.

Johan Lundhs psykologiska drama Den som söker handlar om Tuva vars föräldrar omkommer i en bilolycka och hon får reda på att hon är adopterad. Besviken på sin omgivning som aldrig berättat något ger hon sig iväg tillsammans med sin dotter för att hitta sin biologiska mamma. Sökandet leder dem till en liten ort på landet där hennes ankomst snart väcker starka reaktioner. Tuva blir alltmer besatt av att få veta sanningen om sin bakgrund och när gamla minnen och hemligheter kommer i dagen hotas inte bara Tuvas förstånd utan även hennes dotters liv.

Den som söker är producerad av JFK Media & Finans/Untitled Pictures och distribueras av Njutafilms.

Omdömen: Lovande och egensinnig debutfilm; rysare i landsbygdsmiljö; blandar verklighet och illusion på ett förförande sätt; välspelat, spännande och annorlunda; egendomligt slut; kuslig minimalism; rungande tomhet i slowmotion.

Miranda Sigander, TT Spektra, ger filmen en trea i betyg:
Men det är snarare ”Twin Peaks” än ”Änglagård” vi bjuds på och det är ett mycket försonande drag. Det byggs, redan från start, en stämning av lika delar obehag som mystik. Svensk indie-film som ser bra ut är vi inte bortskämda med men de ynka sex miljoner som den här filmen har kostat är urkramade till max. Det märks att den långfilmsdebuterande regissören Johan Lundh har en bakgrund i efterbearbetning för effekterna är mycket övertygande.

Michael Tapper, Sydsvenskan, tycker att filmen bara är värd en etta:
Nyss avlidne filmkritikern Roger Ebert hade en devis: ”Ingen bra film är för lång, ingen dålig är tillräckligt kort”. Den infinner sig osökt när man ser ”Den som söker” eftersom det man finner är den mest förödande upplevelsen av alla: likgiltighet. Filmen är inte ens så dålig att den blir fascinerande som hötorgskonst. I stället sniglar den sig fram som en jämngrå tjockflytande massa. Ärligt talat hade det knappast hjälpt att klippa om eller ner eftersom den inte för ett ögonblick spritter till liv.

Genomsnittsbetyg: 2,59

Läs mer

Betygsindex svenska filmer
Betygsindex utländska filmer