Svensk premiär – Betyg Faro och Johan Falk: Kodnamn Lisa

1

Fredrik Edfeldts ”Faro” och Charlotte Brändströms ”Johan Falk: Kodnamn Lisa” har premiär idag, fredag. Betygen varierar från fem till ett och ger ”Faro” ett genomsnittsbetyg på 3,02 och ”Johan Falk: Kodnamn Lisa” får 2,79.

Faro

Faro är Fredrik Edfeldts andra långfilm efter Flickan (2009), där han också samarbetade med manusförfattaren Karin Arrhenius. I ”Faro” tar en pappa till flykten eftersom polisen jagar honom i tron att han mördat en annan man. För att undvika att dottern omhändertas ger de sig tillsammans iväg ut i skogen.

”Faro” är producerad av Bob Film Sweden AB och distribueras av Nonstop Entertainment.

Kritikeromdömen: Bra och övertygande spelat; stämningsfull konstfilm, ingenting för otåliga; kärleksförklaring till naturen.

Kjell Vowles i Uppsala Ny tidning ger filmen högsta betyg, en femma:
”Trots att ’Faro’ utspelar sig under det tidiga 1980-talet, är det någonting tidlöst över historien. Fredrik Edfeldt och Karin Arrhenius tar oss tillbaka till den orörda skogen, som en gång i tiden formade hela samhället vi levde i. Och medan de gör det så etablerar de sig själva som ett par av Sveriges mest intressanta filmskapare.”

För en av de många treorna står Miranda Sigander, TT Spektra:
”Debuterande Clara Christiansson är fantastiskt i rollen som den tvära och aviga moderlösa Hella, som både älskar och vill göra uppror mot sin pappa. Precis som med ’Flickan’ utgör fotot en enormt viktig del av berättelsen och även om ’Faro’ är en aningen svagare variant på samma tema är den också befriande tömd på onödigt prat och laddad med vackra bilder och ett zen-tillstånd som tvingar fram de små detaljerna i skärpa.”

Jan-Olov Andersson i Aftonbladet är besviken och ger bara en etta till ”Faro”.

Genomsnittsbetyg: 3,02

Johan Falk: Kodnamn Lisa

Charlotte Brändströms Johan Falk: Kodnamn Lisa är den tolfte filmen om Göteborgs- polisen Johan Falk och här kommer upplösningen på infiltratören Frank Wagners och Johan Falks samarbete. Filmen är inspirerad av verkliga händelser.

”Johan Falk: Kodnamn Lisa” är producerad av Strix Television och distribueras av Nordisk Film.

Kritikeromdömen: Rafflande final; tät och spännande historia; stilig sorti; lite tradigt; högt tempo, ständigt nya cliffhangers; långt borta från verkligheten.

Mats Johnson i GP ger filmen en fyra i betyg:
”Johan Falk-filmerna har vuxit till sig med åren, blivit mörkare i tonen, mer våldsdetaljerade och ligger numera på en högre nivå än allt annat som produceras i svensk polisfilmväg.”

För en av de många treorna står Bernt Eklund i Expressen:
”Eftersom Charlotte Brändström är en duktig actionregissör blir det inte bara våldsamt utan också spännande. Hon håller tempot uppe och de patenterat stereotypa skurkarna får hållas i bakgrunden. ”

Även ”Johan Falk: Kodnamn Lisa” får en betygsetta, denna gång från Michael Tapper i Sydsvenskan som tycker att filmen är långt borta från verkligheten.

Genomsnittsbetyg: 2,79

Källa: SFI

Läs mer

Betygsindex svenska filmer

1 KOMMENTAR