Home Nyheter Svensk premiär – Betyg Hur många kramar finns det i världen?

Svensk premiär – Betyg Hur många kramar finns det i världen?

0

Hur många kramar finns det i världen? är den andra filmen om Glad Hudik-gänget. 2011 kom Hur många lingon finns det i världen? – båda filmerna är regisserade av Lena Koppel.

Den här gången handlar det om den framgångsrike New York-baserade reklamfilmsfotografen Max, som efter att ha blivit sviken flera gånger är bitter, elak och ensam. Men Peter, hans gamla barndomsvän, kontaktar honom för att göra en film om Peters dotters utvecklingsstörda vänner. Max ser sin chans att återfå livsgnistan och säger ja till att komma till Sverige. Det som från början såg ut som ett enkelt uppdrag visar sig dock vara mycket mer komplicerat.

Hur många kramar finns det i världen? är producerad av Peter Possne och Peter Kropenin för Sonet film och distribueras av SF.

Omdömen: ett eko av sin föregångare; fyrkantigt och krystat i ramhandlingen; tunt manus; ger ett vankelmodigt intryck; välspelad; gjord med hjärtat på rätta stället; fyrkantig som en svensk 40-talsfilm; dokumentära avsnitten filmens höjdpunkt.

Lillemor Lagerdahl, P4 Filmprojektet, ger filmen en fyra i betyg. Hon gillar filmen i dess enkelhet – ”en varm och mysig feelgood-film. Och den berör.”

Johan Croneman, vars recension i DN är en lång hyllning till skådespelaren Per Morberg (Max), sätter en trea i betyg. Croneman avslutar med: ”Nå, hur känner man sig då efteråt? Jo, glad, positiv. Lite rörd också. Man får också ett utmärkt, om än hastigt och påkommet, perspektiv på tillvaron. Det finns kanske en vilsen Max i oss alla, som desperat letar, och längtar efter, det större sammanhanget i livet. Det här kan kanske fungera som en välvillig och smågullig knuff åt det hållet.”

Camilla Larsson i HD anser filmen bara vara värd en etta: ”Men i huvudfilmen används skådespelarna från Glada Hudik bara som katalysatorer för två medelålders mäns personliga utveckling. I en banal, slarvigt sammansatt, klichéfylld triangelhistoria, till brädden fylld av sentimental musik.”

Genomsnittsbetyg: 2,12