Home Nyheter Svensk premiär – Betyg Pojken med guldbyxorna

Svensk premiär – Betyg Pojken med guldbyxorna

0

Ella Lemhagens filmatiseringav Max Lundgrens bok Pojken med guldbyxorna hade premiär i fredags.

Ella Lemhagens Pojken med guldbyxorna bygger, precis som 70-talets TV-serie, på Max Lundgrens bok med samma namn.  Huvudpersonen Mats är en helt vanlig kille, precis som alla andra. Men när han hittar ett par byxor som visar sig innehålla obegränsat mycket pengar förändras allt! Helt plötsligt står världen för hans fötter och Mats kan nu uppfylla alla sina drömmar. Men när Mats inser att han börjat missbruka makten som kommer med de obegränsade pengarna, börjar Mats istället hjälpa hemlösa, och andra mindre lyckligt lottade, till ett bättre liv.

Pojken med guldbyxorna är producerad av Tre Vänner Produktion AB och distribueras av  Nordisk Film AB.

Omdömen: Actionladdad och rolig uppdatering; lite för många förvecklingar, lite för mycket omotiverat våld och lite för pajigt; thrilleraktigt spännande – hjärtskärande drama; hyfsat fartfylld; tonårsaction med tänkvärd twist; spännande men ojämn tolkning.

Karin Svensson, TT Spectra, betyg 4:
Den svenska barnpubliken är inte precis bortskämd med lyxig eskapism, men inom det området briljerar Lemhagen. Det är påkostat, snyggt och ruskigt spännande. Lukas Holgersson är enormt fin som den lite kantstötte Mats, och även om det ystra äventyret står i centrum bjuds det på små glimtar av allvar – föräldrasvek, barnfattigdom, girighetens konsekvenser.

Erika Hallhagen, SvD, betyg 3:
Film för unga kan absolut ha ett allvar, men jag ser inget som helst syfte med att göra stereotyp testosteronaction för barn. I synnerhet när man från början förklär den till något i Kalle Blomqvist-genren.

Genomsnittsbetyg: 2,96

Källa: Svenska Filminstitutet