Home Nyheter Svenska filmer nominerade

Svenska filmer nominerade

0
Svenska filmer nominerade
Gorillan och Jonna i Apstjärnan. Foto: LEE Film. Pressbild från Svenska Filminstitutet.

Idag avslöjades nomineringarna till årets upplaga av European Film Awards (EFA). Apstjärnan av Linda Hambäck är nominerad till European Animated Feature Film och Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri är nominerad i kategorin European Documentary. Pleasure av Ninja Thyberg är som tidigare meddelats nominerad i kategorin European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI. Dessutom är de svenska samproduktionerna Lamm, Flykt och Världens värsta människa nominerade i flera kategorier.

APSTJÄRNAN: European Animated Feature Film

Linda Hambäcks Apstjärnan är nominerad till Bästa europeiska animerade långfilm – första gången en svensk film är EFA-nominerad i den kategorin. Apstjärnan hade internationell premiär i tävlan på Annecy International Film Festival i juni och har under hösten visats och tävlat på en mängd filmfestivaler runt om i världen. Den vann nyligen MICHEL Film Award på Filmfest Hamburg och barnfilmspriset Club of Festivals Award på Schlingel Film Festival.

Apstjärnan är regisserad av Linda Hambäck med manus av Janne Vierth efter Frida Nilssons bok. Filmen är producerad av Petter Lindblad, LEE Film, i samproduktion med bl a Film i Väst och SVT och med stöd av Filminstitutet.

Rebecka Gerstmann, Pernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård och ger röst åt huvudkaraktärerna i filmen: Jonna, flickan som växer upp på ett barnhem under föreståndaren Gertrud, kommunalpampen Tord Fjordmark som vill riva barnhemmet för att bygga ett äventyrsbad, och så förstås Gorillan, som vill bli accepterad för den hon är men framförallt har drömmar om att få bli en mamma. Apstjärnan hade biopremiär i somras och går nu att strömma.

VÄRLDENS VACKRASTE POJKE: European Documentary

Världens vackraste pojke skildras Björn Andrésens liv och hur regissören Luchino Visconti för femtio år sedan utnämnde honom, då endast 15 år gammal, till ”världens vackraste pojke” i rollen som Tadzio, i legendariska Döden i Venedig. En film som, enligt Andrésens själv, förstörde hans liv. Världens vackraste pojke fick världspremiär i våras på Sundance filmfestival och har sedan dess visats på över 20 festivaler och sålts till 18 länder/territorier.

Världens vackraste pojke är producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, i samproduktion med bl a SVT och med stöd från Filminstitutet. Filmen går på bio nu via TriArt Film.


PLEASURE: European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI

I Ninja Thybergs Pleasure följer vi Sofia Kappel i rollen som svenska Linnéa och hennes resa till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Filmen har nu chans att vinna Prix FIPRESCI, ett pris som delas ut till en regissör som långfilmsdebuterar.

Pleasure blev uttagen till Cannes filmfestivals Official Selection 2020 och hade världspremiär vid Sundance filmfestival i februari i år. Sofia Kappel, som också långfilmsdebuterar, är nominerad till Rising Star på Stockholms filmfestival som invigs imorgon och har fått lovord för sin rolltolkning i svenska såväl som internationella medier.

Pleasure är skriven av Thyberg i samarbete med Peter Modestij, producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones, och Markus Waltå, Plattform Produktion, i samproduktion med bl a SVT och Film i Väst och med stöd från Filminstitutet. Filmen går på bio nu via SF Studios.