Home Nyheter Svenska kortfilmen Pleasure tävlar i Cannes

Svenska kortfilmen Pleasure tävlar i Cannes

0

Ninja Thybergs Pleasure tävlar i Kritikerveckans (Semaine de la critique) kortfilmsprogram. Totalt har tio filmer från hela världen valts ut i denna sektion.

 

Bakom kulisserna på en porrfilmsinspelning övar man ställningar innan tagning. Det ryktas om att en av tjejerna ska göra en ”double-anal”, ett avancerat nummer som kräver en riktigt hårdnackad brud. En uppseendeväckande film om intrigerna på en annorlunda arbetsplats.

Så här säger Ninja Thyberg om att bli utvald till att tävla i Kritikerveckan i Cannes.

– Det är en stor ära. Jag är glad och stolt och fortfarande lite chockad. Tematiken ligger mig varmt om hjärtat men jag vet att filmen kan uppfattas som stötande för vissa. När den premiärvisades var det flera som lämnade salongen och därför känns det extra stort att en film som undersöker hardcoreporren lyfts in i finrummet i Cannes.

Ninja Thyberg är född 1984 och går just nu regilinjen på Stockholms Dramatiska högskola. Så här säger hon om sig själv:

– Jag har valt att ägna mitt liv åt att göra film. En tydlig röd tråd i det jag gör är fokus på makt. Filmen är mitt medel att kommunicera kring sådant som berör mig och det handlar oftast om ämnen och områden som är känsliga och tabubelagda. Min utgångspunkt är att undersöka och problematisera kring hur stereotyper och hierarkier reproduceras via rörliga bilder och vad det får för konsekvenser för våra olika kroppar, sexualiteter och identiteter.

Thybergs tidigare kortfilmer inkluderar t ex Afro och visades på Göteborgs filmfestival förra året och på senaste Stockholms filmfestival tävlade den i 1 km film.

År 2011 vann hon Novemberfilmfestivalens manuspris med Mamma pappa barn.

Pleasure är producerad av Way Creative Films, Jonas Sörensson.

 

 

Cannes filmfestival pågår i år mellan 15-26 maj.

Övriga kortfilmer i Kritikerveckan: http://www.semainedelacritique.com/films/2013/2013_selection.php

Svenska filmer i Cannes genom åren. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Utmarkelser/Cannes1/
Källa: Svenska Filminstitutet