Svenskar i actionthriller

0
Sverrir Gudnason, Nanna Blondell and Jasper Pääkkönen. Foto: Antti Rastivo. Pressbild från SF Studios.
Sverrir Gudnason, Nanna Blondell and Jasper Pääkkönen. Foto: Antti Rastivo. Pressbild från SF Studios.

I den kommande Omerta 6/12 kommer de svenska stjärnorna Nanna Blondell (Red Dot, Black Widow, Den inre cirkeln) och Sverrir Gudnason (Falling, Borg, The Girl in the Spider’s Web) att medverka. Den internationellt erkända finska skådespelaren Jasper Pääkkönen (Da 5 Bloods, BlacKkKlansman, Vikings) har huvudrollen i denna action-thriller. 

Firandet av Finlands självständighetsdag den 6 december avbryts plötsligt av en attack mot presidentbostaden. En uppsättning framstående gäster tas som gisslan. Säkerhetsagenten Max Tanner (Jasper Pääkkönen) utses som förhandlare av gisslandramat och snart är det klart att huvudmålet för terrorattacken är en plan för att destabilisera Europas säkerhet. Tanner måste ta till djärva och smärtsamma beslut för att ta reda på vem som står bakom attacken. När allt kommer omkring finns det inte bara människoliv att skydda – utan även Europas framtid, som står på spel.

Huvudpersonen i Omerta 6/12 är Max Tanner, en finsk hemlig agent som arbetar för EU:s specialstyrkor. Rollen spelas av den internationellt erkända finska skådespelaren Jasper Pääkkönen, senast känd för sitt framträdande i den Oscars-vinnande filmen BlacKkKlansman, den kritikerrosade filmen Da 5 Bloods och den hyllade HBO-serien Vikings. De andra två huvudrollerna spelas av Nanna Blondell och Sverrir Gudnason.

Nanna Blondell är en av Sveriges växande internationella stjärnor. Hon är känd från TV-serien Den inre cirkeln och kommer snart att ses i MARVEL:s Black Widow och i den första svenska Netflix-filmen Red Dot, som släpps på Netflix den 11 februari. I Omerta 6/12 spelar Nanna Blondell rollen Sylvia Madsen som är agent inom svenska underrättelsetjänsten.

Sverrir Gudnason är en internationellt uppmärksammad och tvåfaldigt Guldbaggebelönad skådespelare som är känd för sina insatser i filmer såsom Falling, Charter, Borg och The Girl in the Spider’s Web, samt den populära TV-serien Älska mig och Wallander. I Omerta 6/12 leder han de serbiska styrkorna i rollen som Vasa Jankovic.

– Jag är oerhört glad över att ha möjlighet att regissera en internationell action-thriller av denna skala. Dessutom med dessa internationellt erkända och begåvade skådespelare, kommer det att bli en storslagen upplevelse på vita duken. Inspelningen har gått enligt plan och avslutas inom kort. Vi ser mycket fram emot att släppa filmen till publiken i slutet av detta år, säger regissören Aku Louhimies.

Den internationella ensemblen av skådespelare inkluderar även svenska Dragomir Mrsic (Edge of Tomorrow, Snabba Cash, Alex), Miodrag Stojanovic (The November Man, Snabba Cash, Bron), Slaven Španović (A Perfect Day), Croatian Zijad Gračić (The Paper , Succession), irländska Michael Yare (Game of Thrones, Line of Duty) och estländska Märt Pius, Priit Pius, Mirtel Pohla och Juhan Ulfsak (Tenet).

Omerta 6/12 kommer också att bli en TV-serie för C More. Filmen och TV-serien regisseras av Aku Louhimies (Okänd soldat) och är baserad på den bästsäljande boken 6/12 av den finska författaren Ilkka Remes. Den pågående inspelningen avslutas i slutet på februari och filmen beräknas att ha biopremiär i november 2021.