Vid en presskonferens på Malmö Filmdagar avslöjades att Levan Akins film And Then We Danced är det svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film.
And Then We Danced utspelar sig i den könskonservativa och homofoba georgiska dansvärlden. Den unga dansaren Merab (spelad av Levan Gelbakhiani) ställs inför sitt livs utmaning när han förälskar sig i sin största rival på danskompaniet, den karismatiske nykomlingen Irakli (Bachi Valishvili). Hela Merabs värld sätts i gungning och allt han kämpat för hotas att raseras.
– And Then We Danced är en film gjord med en liten budget och enormt mycket kärlek, mod och engagemang. Vi är otroligt hedrade och glada över att representera Sverige som årets Oscarsbidrag, säger regissören Levan Akin som också skrivit manus till filmen.
Levan Akin (född 1979) är en svensk regissör med rötter i Georgien. Han långfilmsdebuterade med Katinkas kalas (2012) som fick sin internationella premiär på Tribeca Film Festival i New York. Levan Akins andra film Cirkeln (2015) visades på filmfestivalen i Berlin och blev trefaldigt Guldbaggenominerad.
Regissören och författaren Levan Akin föddes i Sverige 1979 och har rötter i Georgien. I början av sin karriär arbetade han bland annat som assistent på flera SVT-produktioner och på Roy Anderssons Du levande (2007). Hans debut, kortfilmen De sista sakerna (2008) tillsammans med producenten Erika Stark, vann två priser vid Hamburgs filmfestival. Långfilmsdebuten Katinkas kalas hade premiär på Stockholms filmfestival 2011. Tre av skådespelarna i filmen nominerades till priset Rising Star på festivalen, och Yohanna Idha vann även Bronshästen för Bästa skådespelerska. Filmen fick sin internationella premiär på New Yorks Tribeca Film Festival 2012 och hyllades i både Variety och Wall Street Journal.
2015 hade Cirkeln premiär och erhöll fina vitsord av kritikerna såväl som Guldbaggenomineringar för Bästa mask/smink, musik (av Benny Andersson) och visuella effekter. Filmen specialvisades samma år på en gala vid Berlins filmfestival.
And Then We Danced spelades in i Georgien under stor press och hemlighetsmakeri. Filmen fick sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den visades i sektionen Director’s Fortnight. Sedan dess har den sålts till över 30 länder. I somras blev den trefaldigt prisbelönt på filmfestivalen i Odessa, bland annat för huvudrollsinnehavaren Levan Gelbakhianis insats, som nyligen också vann priset för Bästa manliga skådespelare vid Sarajevos filmfestival. And Then We Danced är också på EFA:s shortlist för att bli nominerad till Bästa europeiska film på årets European Film Awards.
And Then We Danced är en svensk-fransk-georgisk samproduktion som är producerad av Mathilde Dedye för French Quarter Film och Takes Film i samproduktion med Rmv Film, Inland Film, Ama Productions, i samarbete med SVT och med produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Madeleine Ekman och dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Totem Films hanterar den internationella försäljningen och Music Box har rättigheterna för Nordamerika. TriArt Film är svensk distributör och filmen har svensk biopremiär den 13 september.
För frågor kring And Then We Danced, vänligen kontakta filmens publicist Manlin Sterner, manlin@manlin.se.
Om årets Oscarsbidrag:
För första gången valde i år den svenska Oscarskommittén att i första steget nominera tre filmer. Detta för att ytterligare hylla kvaliteten och bredden bland de filmer som skapas i Sverige. De andra två filmerna som nominerades i första skedet var Aniara i regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja samt Mikael Håfströms Quick.
Den svenska Oscarskommittén ska varje år före utgången av september månad utse en svensk kandidat till Academy Awards bland de filmer som har haft premiär på svenska biografer under perioden 1 oktober – 30 september och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).
Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:
Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Stephan Apelgren, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Sanna Lenken, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Tomas Michaelsson, Film&TV-Producenterna
Lizette Jonjic, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival
Ordförande för Oscarskommittén är Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Filminstitutet.
I mitten av december avslöjar AMPAS de tio filmer som shortlistats för att bli nominerade till en Oscar för Best International Feature Film. De slutgiltiga nomineringarna offentliggörs i januari 2020. Den 92:a upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas den 9 februari.