Transnistra vinner pris

0
Transnistra Fotograf/Källa: Folkets Bio
Transnistra Fotograf/Källa: Folkets Bio

Transnistra, Anna Eborns dokumentär om tonårsliv i den bortglömda republiken Transnistrien, har vunnit Big Screen Competition på filmfestivalen i Rotterdam (IFFR), en av Europas största och mest ambitiösa filmfestivaler.

Med poetiska och kompromisslösa filmer som Pine Ridge (Venedig 2014), Epifanía (Busan 2017) och Lida (Visions du Réel 2018) har Anna Eborn klivit fram som en av vår tids mest intressanta svenska dokumentärfilmare. Hennes nya film Transnistra skildrar 16-åriga Tanya och hennes kompisar som hänger vid en övergiven byggplats i Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien som inte erkänns av någon men har en egen valuta, en armé och en flagga med hammaren och skäran. Här, i ett land som inte existerar förutom inom sina egna gränser, försöker de hitta sin plats i livet, långt från vuxenvärlden.

Transnistra fick sin världspremiär i tävlan på filmfestivalen i Rotterdam, och idag blev det klart att den är årets vinnare i Big Screen Competition. Priset innebär att filmen ges biografdistristribution samt visas på tv i Nederländerna, och får dessutom en prissumma på 30 000 euro, varav hälften går till filmens distributör.

– Transnistra visades i tävlan med mestadels spelfilmer, och det är oerhört glädjande att festivalen lyfter fram en dokumentär och ger den samma status som fiktionsfilm. Att filmen nu kommer att visas på holländsk tv är också stort för mig. Responsen från festivalpubliken har varit enorm, många föräldrar har gått tillsammans med sina tonårsbarn. De ungdomar jag skildrar i filmen känner att de lever i ett bortglömt land och har ingen framtidstro, så det känns som en seger att de nu uppmärksammas, säger Anna Eborn som är på plats i Rotterdam. 

– Vi är jätteglada över det här priset, inte minst för att det är ett pris som går bortom genre-kategoriseringarna spelfilm och dokumentär och istället fokuserar på just Bästa film. Det är så klart extrakul att få vinna i Rotterdam som är en festival som är duktiga på att lyfta fram spännande och unika röster som utmanar filmkonsten! säger David Herdies på Momento Film.

Transnistra är en svensk-dansk-belgisk samproduktion, producerad av David Herdies och Michael Krotkiewskipå Momento film, tillsammans med Adomeit Film i Danmark och Clin d’oeil Film i Belgien. Den är finansierad av Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning och har även fått stöd av DFI, Eurimages, Flanders Audiovisual Fund (VAF), Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles och Belgian Tax Shelter – Casa Kafka Pictures Movie Tax Shelter Empowered by Belfius.

IFFR präglades detta år av stark svensk närvaro. Förutom Transnistra visades också i tävlan Anna Odells bioaktuella X&Y, May el-Toukhys svensk-danska Hjärter dam och Johannes Nyholms Koko-di Koko-da (som igår fick sin nordiska premiär på Göteborgs filmfestival). Sex svenska kortfilmer är också med och tävlar i sektionen Bright Future Short: The Cup Is Already Filling Up av Debra Elgeholm, Interbeing av Martina Hogland Ivanow, Chopin av Tris Vonna-Michell, Psychic av Tova Mozard, Retaliation av Hanna Ljungh och The Burglary av Anna Selander och Malin Skjöld.

Transnistra – som just nu tävlar i Nordic Documentary Competition Award på Göteborgs filmfestival – distribueras av Folkets Bio och får svensk biopremiär 17 april.

IFFR pågår till den 3 februari. Mer om festivalen här.