Home Nyheter Tre Vänner filmatiserar succéromanen En man som heter Ove

Tre Vänner filmatiserar succéromanen En man som heter Ove

0

Tre Vänner har förvärvat filmrättigheterna till Fredrik Backmans succéroman En man som heter Ove (Bokförlaget Forum). Boken har nått stora framgångar, både i Sverige och utomlands och är i dagsläget såld till över 20 länder.

I september 2012 romandebuterade Fredrik Backman med En man som heter Ove. I boken möter vi Ove, 59 år. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. När sen den höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp.

– Vi är oerhört glada att ha förvärvat filmrättigheterna till En man som heter Ove. Denna underhållningsroman med sin träffande humor berättar något viktigt om vår tid, och bakom Oves vresighet finns det en fantastisk livshistoria. Den historien har lika delar kärlek, kämparanda, sorg, oväntad vänskap och hjälteinsatser i sig och känns som klippt och skuren för vita duken, säger Annica Bellander, producent för Tre Vänner.

En man som heter Ove blev en av de mest omtalade romanerna på höstens bokmässor 2012. Den är redan såld till över 20 länder och språk, inklusive Storbritannien, Tyskland och USA. Denna feel good-historia har legat på topplistorna sedan den kom ut i september och är uttagen till bokbloggarnas litteraturpris 2012 som avgörs den 31 januari. Senare i år kommer boken ut som pocket.

– Det gör mig givetvis skamlöst stolt att Tre Vänner med så öppna armar valt att ta sig an det här projektet. Under våra möten har de slagit mig som lika kompetenta som ödmjuka och jag lämnar utan oro Ove hos dem eftersom jag vet att deras första och största kärlek alltid är berättarglädjen. Efter att ha besökt deras kontor vet jag även att de gör ordentligt kaffe. Jag ska förstås inte säga att det var helt och hållet avgörande för mitt beslut, men Ove hade blivit sjukt förbannad om jag lämnade honom hos någon som inte kan göra ordentligt kaffe, säger Fredrik Backman.

Om Fredrik Backman
Fredrik Backman, född 1981, är författare och skribent. Hans kultförklarade blogg på Cafe.se följs av mer än 40 000 läsare varje vecka.

Källa: Tre Vänner