Home Nyheter Triangle of Sadness Oscarsnominerad

Triangle of Sadness Oscarsnominerad

0
Triangle of Sadness Oscarsnominerad
Tre Oscarsnomineringar till Triangle of Sadness.

Idag vid en ceremoni i Los Angeles annonserades det vilka filmer som nominerats till Oscar. Triangle of Sadness av Ruben Östlund blev nominerad i inte mindre än tre kategorier: Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus. Inte sedan 1984 har en svensk film begåvats med så många nomineringar. 

– Det här är ytterligare ett bevis på att svensk film står sig oerhört stark internationellt – och att Ruben Östlund går i första ledet. Den här nomineringen läggs till den Guldpalm som Triangle of Sadness redan tilldelats och de fyra European Film Awards i slutet av förra året. Vi håller tummarna och gläds med hela teamet, säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet På Guldbaggegalan i går vann Triangle of Sadness sex Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa regi.

Dessutom blev dansk-svenska A House Made of Splinters av Simon Lereng Wimont (samproducerad av Tobias Janson, Story) nominerad för Bästa Dokumentär. Film i Väst och Göteborgsbolaget Filmgate Films, Sean Wheelan, har samproducerat Living, som fick två nomineringar: Bästa manliga huvudroll och Bästa manus efter förlaga. 

Svenske Ludwig Göransson nominerades som en av fyra kompositörer för sången ”Lift Me Up” från Black Panther: Wakanda Forever.   Den 95:e Oscarsgalan äger rum måndagen den 13 mars (i Los Angeles söndagen den 12 mars).
Läs mer här om svensk film i Oscarssammanhang genom tiderna.